Nikotinberoende

Jag funderar lite över det här med hur beroende man kan bli av cigaretter. Tydligen finns det en nikotinläsk i Storbritannien, som ska underlätta vid rökförbud på uteställen. Det verkar som att nikotinet är en riktigt stark drog.

När jag går på Sveavägen i höstmörkret får jag ett hum om hur starkt begäret kan bli. Det är under sju grader i den blåsiga kvällsluften och jag huttrar på min väg hemåt. Vintern är i antågande. Men på uteserveringen på Café 60 (till exempel) sitter människor under dubbla filtar och dricker rykande drycker för att värma sig. På borden ligger cigarettpaketen och jag kan inte se om deras ägare verkligen njuter av kvällen. De ser lite frusna ut; både paketen och ägarna.

Själv är jag fascinerad av skådespelet, men blir inte det minsta röksugen. Det ter sig som ett mycket obekvämt beroende på våra breddgrader.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *