Elf (2003)

I torsdags såg jag “Elf” (2003) med Will Ferrell som en avslutning på min odyssé i “Frat Pack”-genren (eller åtminstone förhoppningsvis som den sista inför en välbehövlig paus). Det var en tämligen intetsägande familjefilm, med Disney-känsla och julstämning.

Jag har lite problem med den här sortens filmer. Jag förstår dem inte. Jag förstår inte vem det är som ska roas av dem. Barn och vuxna har väl relativt skilda perspektiv och att anpassa en film för hela familjen förefaller svårt. Mig missar de väldigt ofta i alla fall.

Filmen handlar om Ferrell som är lustigt klädd och gör lustiga utspel, gester, kommentarer och bär sig åt. Han spelar en alv som växt upp på Nordpolen men beger sig till New York, där han inte passar in. Jag kan inte mycket om film, men nog tycker jag mig se uppenbara likheter med klassikern “Supernollan” (The Jerk) med Steve Martin: lätt efterbliven adopterad medelålders man lämnar sin omgivning för att se världen. Själv föredrar jag i så fall Martins mästerverk från 1979. Sen finns det väl någon “Crocodile Dundee” som går ut på ungefär samma sak. Det känns inte helt nytt.

Handlingen i Elf är ganska tunn, tycker jag. Den som höll mitt intresse uppe var egentligen söta tjejen (Zooey Deschanel från bl.a. “Liftarens guide till galaxen”). Lite så där truligt charmig. Men storheten hos Will Ferrell har jag ännu kvar att upptäcka. Även om han inte är lika påfrestande som Jim Carrey, med grimaser och karakteristiska konstigheter, tycker jag mig se vissa likheter dem emellan. Och då gillar jag som sagt Steve Martin bättre.

Nu ska det bli skönt att ta mig an nya filmer med en förhoppningsvis mindre fånig framtoning.

One thought on “Elf (2003)

  1. Tyckte inte heller att Elf var särskilt rolig. Den lade sig på nån slags nivå som varken funkar för vuxna eller för barn. Den hade några roliga scener, inte så mycket mer.

    Däremot tror jag starkt på tomtenissarnas kostcirkel:

    “We elves try to stick to the four main food groups: candy, candy canes, candy corns, and syrup”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *