Könsorga(r)n

Expressen.se 2008-10-23 klockan 22:30Tydligen finns det inte längre några språkliga tabun i tidningssvenskan. Ingen censur. Inget ansvar för anständighet eller kvalitet. Det har hänt att jag varit kritisk mot den bristfälliga korrekturen på Expressen, men här vet jag inte om det är den som är orsaken. Det jag reagerar på är inte ett språkfel utan ett ordval.

Det intressanta är att den stora rubriken ändå har censurerats i någon mån. Ordet som konsekvent används nedanför är ett annat, så ett aktivt val har gjorts vid publiceringen.

Själv blir jag lite generad när jag ser ordet upprepas så många gånger på en begränsad yta. Men det är nog bara en vanesak. Nu när steget är taget kommer vi se mer av sånt här framöver. Ett grövre, mustigare och rivigare språkbruk är att vänta i kvällstidningarnas rubriker.

Ljungberg knullar Imbruglia

Sjukt jävla bra

Svenska bilar kukar ur

Miffon portas

Cuttad av blattar

Är det en utveckling som är önskvärd? Jag vet inte. Det är nog som sagt mest en vanesak. Om några år reagerar jag inte alls på samma sätt, utan betraktar det hela med en axelryckning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *