Gratistittare

Viasat har stuvat om i sitt kanalutbud och visar nu de flesta matcherna i Champions League endast i sina betalkanaler (HD, Fotboll, Motor och allt vad de heter). Endast en match i varje omgång visas i TV6, som är gratis och syns för de flesta av oss, och det är knappast godbiten som väljs ut.

För att få oss att bli sugna/tvungna att börja betala pengar för bra fotboll prövar koncernen olika metoder. I tisdags sändes Fenerbahce-Arsenal i TV6; en match som jag hade valt alla dagar i veckan, men som knappast var i paritet med Juventus-Real Madrid. Även Manchester Uniteds match mot Celtic var nog attraktivare för de flesta.

Matchen sändes i formatet 4:3 med väldigt mycket svart yta som var lite irriterande för storbildstittare. Vidare var det då och då problem med ljudet och i slutet minns jag att “Tillfälligt avbrott”-skylten visades för ett ögonblicken när även bilden försvann.

Som ett hån mot TV6-tittarna lät man dessutom Lasse Kinch (jo, han lever tydligen fortfarande och är kvar i koncernen med full lön) kommentera matchen “off tube”, dvs. framför en tv-skärm i ett kontrollrum. Någon resa till Turkiet kostade man inte på honom eller hans stackars bisittare Johan Mjällby.

Försnacket inför omgången tog upp de andra matcherna och i halvtid visades bilder från dem. Det plingades i rutan under Fenerbahce-Arsenal med nya mål och målskyttar. Locktonerna om specialprogram med eftersnack i betalkanalerna hördes också. Med alla medel försökte man förmedla budskapet “det du tittar på är kanske bra – men i de andra kanalerna är det så mycket mer och bättre!”.

Vilken otur då att matchen mellan Fenerbahce och Arsenal skulle bli en av årets bästa och mest underhållande! I första halvlek bjöds det på tokoffensiv med total avsaknad av vettigt försvarsspel och fyra snygga mål. Spelet böljade fram och tillbaka och Arsenal visade upp en bollskicklighet av sällan skådat slag. Idiotierna av Kinch var lätta att ha överseende med och allt det svarta vid sidan av bilden var också okej, när det som visades i mitten var så sevärt.

I andra halvlek blev det ytterligare tre mål och matchen slutade 2-5. Kommentatorerna öste lovord över tillställningen som de just bevittnat, en historisk händelse att turkarna förlorade på hemmaplan. Det fanns även en massa unga, lovande, tekniska spelare i Arsenal, exempelvis en sjuttonåring som fick göra mål i debuten. Det var glädje och succé på så många plan.

Nej, jag är inte så sugen på att betala pengar för att se sämre matcher i andra kanaler. Inte så sugen.

Calle – Viasat 1-0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *