Mobilförbud

I tunnelbanan finns det en skylt med en överkorsad mobiltelefon. Vad betyder den? Kanske är det förbjudet att

 • tala i mobiltelefon
 • över huvud taget använda mobiltelefon
 • ens medföra mobiltelefon

Men det framgår inte av symbolen.

Jag kan förstå att folk störs av att behöva lyssna på privata samtal som ohämmade resenärer delar med sig av. Frispråkigheten som ingen har bett om att få uppleva är jag den första att ta avstånd ifrån. Ibland får jag reda på saker som jag definitivt hade kunnat vara utan och sitter lätt rodnande och skruvar på mig i mitt säte. Jobbigast tycker jag annars att det är när människor nästan skriker i telefonen istället för att använda en normal samtalston; som om röstvolymen måste kompensera det avstånd som den andra befinner sig på. Särskilt påfallande blir det när samtalet förs på exempelvis arabiska, eftersom Mellanöstern ligger en bra bit bort och ljudnivån därför blir oacceptabel.

En sak jag undrar över, är vad det är som skiljer ett mobiltelefonsamtal från ett vanligt samtal. Om ljudnivån hålls på en normal nivå och om samtalets innehåll inte berör något som andra tar illa vid sig av – varför ska det då förbjudas? SL visar en märklig teknikfientlighet om själva apparaten ska hängas ut* som syndabock för en kultur där människor visar allt sämre respekt för varandra. Ett samtal mellan två människor som sitter mitt emot varandra kan ju också vara väldigt ansträngande att behöva ta del av. Då måste man ju till och med höra båda parters oanständiga repliker.

Något som är både motsägelsefullt och olyckligt är att SL tar avstånd från mobiltelefonen (eventuellt förbjuder den) samtidigt som resenärerna ombeds lämna kontanterna hemma och istället betala resan med hjälp av… mobiltelefonen. Dessutom ska vi surfa in på mobil.sl.se och utnyttja andra tjänster. Vad är det egentligen man får göra med sin mobil? Kanske inte prata, men får man skicka och ta emot sms som inte berör betalning? Får man ta emot samtal men inte ringa? Är det kanske ringsignalerna som är störande? Var går gränsen?

Hittills har jag sett och hört ett flertal personer som pratat i sina mobiltelefoner i tunnelbanevagnar med restriktioner, utan att någon sagt till eller verkat bry sig. Själv har jag på bussen (gäller samma regler där?) svarat när min ljudlösa mobil har darrat i min ficka. Det verkade inte störa någon.

Nej, jag är tveksam till det här förbudet. Om det ska vara någon vits med det måste folk åtminstone veta vad det är som gäller. Själv har jag som sagt en hel del frågor.

* okej, den formuleringen kunde gjorts bättre, men jag låter den vara kvar

6 thoughts on “Mobilförbud

 1. “Löjets skimmer”! Haha! Tydligen var det ganska dyrt att införa mobilfria zoner också. Vad som nu kan ha kostat alla de pengarna. Men hur gick det egentligen med avskaffandet?

  Jag hittade förresten
  http://www.sl.se/templates/Page.aspx?id=3282
  som jag kanske kunde ha kollat upp innan jag skrev alltihopa. Research.

 2. Jag har inte läst länkarna som ni har slängt upp här, men jag vet att på bussar får man vaddetnuärmanfårgöra med mobilen i bussens bakre del. Så frågorna blir pötsligt fler. Exakt VAR börjar bussens bakre del?

 3. Det finns väl två sorters bussar: ledade och oledade. I den ledade varianten, exempelvis blåbussarna, tycker jag att den främre och därmed mobilfria delen ska vara den del av bussen som är framför dragspelssektionen (mittpartiet).

  De oledade bussarna har också en mittsektion, där barnvagnar kan placeras. Här tycker jag att delen framför barnvagnarna kan vara mobilfri, medan det är fritt fram i resten av bussarna.

  Men det här är bara mina personliga åsikter.

 4. Hm. Jag förstår hur du tänker, men ingenstans på bussen har det framgått hur STOR del av bussen som är mobilfri, bara var denna del är placerad i förhållande till den mobiltillåtande delen. Kanske är det bara i de 25 bakersta procenten av bussen som man tillåts mobila. Eller de 30 frammersta (hm) procenten där man kan slippa störas av detsamma?

 5. Aha. Nu är det jag som förstår hur du tänker. Intressant! Det är litegrann som om vi skulle fika och du skulle fråga om vi skulle dela på en bulle. Då skulle jag nog utgå från att vi skulle dela den på mitten och ta halva var – trots att ingen sagt något om det. Att ”dela” och “dela lika” kan ju vara två olika saker.

  För mig är nog ändå det naturliga att dela in bussen i två lika delar: främre och bakre. Det känns inte rätt att påbörja den bakre delen av bussen redan efter ett par stolsrader i fören. Däremot är det ju fullt möjligt att, som jag tidigare var inne på, dela in bussen i tre delar: främre, mittersta och bakre delen. Då tycker jag också att det känns naturligt att den främre och bakre delen är lika stora. MEN om man utökar mittendelen radikalt, blir konsekvensen att övriga delar blir pyttesmå. Då blir följaktligen den främre, mobilförbjudna zonen, inte mer än kanske ett par stolsrader i alla fall.

  Allt beror på hur man räknar och delar in bussen i olika delar. Jag tycker att vi hädanefter sätter oss var vi vill, beter oss hur vi vill och vid frågor och arga blickar levererar vi ett resonemang om bussens gigantiska mittenparti och de minimala övriga delarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *