Värmechock

Inför stora mästerskap som OS är förberedelserna viktiga. Ledningen för det svenska damlandslaget i fotboll verkar ha planerat de kommande veckorna in i minsta detalj. Tänkt på allt. Det är besök i OS-byn. Det är acklimatisering. Och ett litet träningsläger i närbelägna Japan.

Men en liten detalj glömde man bort att kolla. Det är tydligen varmt i Japan på sommaren. Då ska man nog inte träna när det är som varmast.

För en annan är det svårt att förstå hur detta kan komma som en överraskning; varför kände man inte till den normala temperaturen i Japan? Den är knappast en väl förborgad hemlighet; redan när jag var där för exakt tio år sedan var det alltid över trettio grader när vi skulle ut och träna på förmiddagarna.

Jag minns förhållandena som olidliga. Det var som att springa omkring i en bastu. Om damlandslaget hade kommit till mig och frågat “Ska vi träna på förmiddagarna när vi är i är i Fukuoka*?” hade jag svarat “Nej” och besparat laget obehaget. Men ingen hörde av sig.


* Kul namn, förresten! Undrar hur staden uttalas på engelska.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *