Imperativstrul

skolkamrater

Jag har ingen magisterexamen i svenska, men menar de inte “Återfinn skolkamrater”? Är inte imperativ det modus som de själva söker efter?

Den här jättebannern (klicka på den för att beskåda den i full storlek) låg ute på Expressen.se och jag kan tycka att det blir lite pinsamt om de menar en sak och skriver en annan. Om de gör typ ett språkfel på en gigantisk banner på en gigantiskt populär webbplats.

Det finns fler annonsörer på nämnda webbplats, varav alla verkar behärska imperativet:
Gå ned i vikt
Ring gratis
Hitta nytt jobb
Skjut i muren
Tävla med Tigerbalsam
Lyssna på Expressen
Jobba med oss
Klicka här
Ansök nu
Boka nu

Att imperativformen hos vissa verb i det svenska språket överensstämmer med grundformen (hitta, klicka, boka…) är lite olyckligt för StayFriends. För det gäller tyvärr inte just det ord som de har valt i sin annonsering. Lite märkligt är att de språkskickligt böjer ordet “söka” helt korrekt i knappen under.

Men kanske har jag missuppfattat någonting här. Jag har ju bara en kandidatexamen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *