Backfire

Åh, jag tycker det är så roligt med det senaste mediebråket mellan landslaget och journalisterna. På måndagens presskonferens fräste Lagerbäck till efter ett par, i hans tycke, respektlösa frågor som dessutom upprepades.

Eftersom inte så mycket annat hände, varken i matchen eller på presskonferensen, blev det krigsrubriker i kvällstidningarna. Det var skandal att förbundskaptenen hade tappat fattningen, webb-tv och -radio där man kunde se Lagerbäcks utbrott, läsa hela ordväxlingen “ord för ord” och omedelbart lanserades teorier om obalans i truppen eller åtminstone i ledningen. Nya intervjuer gjordes med journalisten som ställt frågorna, branschtidningarna rapporterade om konflikten mellan medier och landslaget, andra journalister (och experter) skulle kommentera händelsen, som fick helt gigantiska proportioner.

Men. Expressen hade samtidigt en sån där undersökning där besökarna kunde ta ställning till det hela. Och det visade sig överraskande att 9 av 10 tyckte att det var helt rätt av Lagerbäck att säga ifrån. Samtidigt tyckte 8 av 10 att journalisternas agerande var onödigt och dumt. Hoppsan.

Snart fick rubrikerna en annan karaktär. Och det dröjde inte länge förrän de fick klart mindre utrymme på webben.

Det var ett frejdigt försök att skapa en konflikt och få folk att ta ställning för medierna. Men något gick snett. Jag tror att händelseutvecklingen orsakades av en skev självbild hos dem som skriver i tidningen och pratar i teve. I allmänhetens ögon är det nämligen en större bedrift att föra Sverige till fem raka slutspel än att rapportera om det. Därför är Lagerbäck mer uppskattad än Lundh.

Det är också därför det blir så roligt med en sån här popularitetstävling. Initierad av den sida som självsäkert tror att den ska avgå med segern. Så blir utgången en helt annan. Hoppsan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *