Damfotboll

Radioreklam verkar svårt – både att göra och att förmå sig att lyssna på. Därför blir jag så glad när jag hör såna här små mästerverk! Det är Hammarby Damfotboll som fortsätter sin sarkastiska slakt på huvudstadens konkurrenter. Tidigare var det AIK som häcklades inför vårderbyt med den här affischen:

Tjekast i AIK

Samarbetet med reklambyrån DDB är bland de mer lyckosamma som jag sett när det gäller marknadsföring av fotboll. Välskriven och smart copy. Allt som görs inom kampanjen är väl inte lysande, men jag gillar verkligen den konsekventa infallsvinkeln att alla andra spelar som kärringar. Det känns intellektuellt och vaket att driva med fördomarna. Det är som en kommentar till dem som av olika anledningar anser att humor är oförenligt med girl-power.

Det som är extra roligt är självdistansen. Hammarby är knappast bättre än de motståndare som häcklas – snarare tvärtom. AIK-matchen slutade 0-0 och mot Djurgården/Älvsjö lär det bli storförlust. Att då gå ut och hävda både det ena och det andra är ju hur charmigt som helst. För mig som tycker om fotboll, tjejer, reklam och girl-power är det här något jag blir så glad över att höra på radio och se på stan. Mer sånt!

Imorgon ska jag för första gången gå och se en match i Damallsvenskan och jag undrar lite vilken kultur som finns på läktaren där. Det är AIK (de som kastar tjejkast) som möter ett lag från Göteborg och jag antar att Black Army kommer att vara på plats. Men kommer det att vara samma “hårda” och “grabbiga” stämning bland kortsidespubliken som när killar spelar?

Exempelvis: inom herrfotbollen är benämningen “h*ra” tämligen accepterad (nåja… vanlig åtminstone), för en spelare som har gått till en annan klubb endast för pengarnas skull. Men jag kan inte tänka mig att Black Army på samma sätt som de skanderar “Stefan Batan är en h*ra! H*RA H*RA H*RA H*RA!” skulle göra det med en tjej i motståndarlaget. Åtminstone är det min förhoppning.

Jag tror på knapp seger för hemmalaget AIK. De verkar ju spika igen bakåt för det mesta, så lyckas de bara peta in någon boll framåt ska det nog gå vägen. Laget har bara gjort ett mål hittills så nu borde det lossna. Heja!

4 thoughts on “Damfotboll

  1. Ja, visst är det så, feminister är sura brudar utan humor. Originellt, Calle.

  2. Nej, en sån generalisering vill jag inte alls göra. Feminister i allmänhet brukar ha en ganska öppen och liberal inställning till andra människor; tillåta oliktänkande och vara bra på att diskutera; vara beredda på kritik och ha förmågan att hantera den; bemöta argumenten på ett smart sätt och inse att debatten därigenom förs framåt.

  3. Hi hi, nä men usch var jag så där feminit fnittrig nu.

    Seriöst så orkade jag inte riktigt läsa inlägget i detalj för det handlade om fotboll (no offence) men min första tanke var att det där lär Johanna störa sig på, och det gjorde hon. Hi hi hi :)

  4. Jag vill bara notera att jag tycker att humor är förenligt med girl-power. Sen har jag i och för sig aldrig anammat uttrycket girl power, men dom går nog ihop ändå.

    Varför syns du inte längre på den gemensamma blogglistan förresten? en separatistisk ådra? Får man lov att fråga?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *