Byta däck

Det finns bra saker och dåliga saker med att ha en bil. Till de dåliga kan räknas: bilskatten, bilförsäkringen, årlig besiktning, trängselavgifter, parkeringsavgifter, risken för stöld, bensinpriset och de där årliga bytena av däck.

Eftersom jag inte körde bil någonting under vintern, känns det nu i efterhand inte som att det var helt nödvändigt att bilen hade just vinterdäck när den stod i garaget (för 300 i månaden). Nåväl. När jag i förra veckan skulle göra det helt nödvändiga bytet tillbaka till sommardäcken, visade det sig att bilen inte ville starta. Batteriet verkade urladdat.

Efter att i helgen ha startat den med startkablar – och förvissat mig om att den efter färden runt kvarteret inte längre hade några problem med att starta – bokade jag en tid hos Sköndals Däck. Tisdag. Klockan 10. Egentligen borde jag byta själv, men när proffsen väl har satt tänderna i däckbytena och drar åt muttrarna med maskin, är det inte helt enkelt för en lekman med enklare verktyg att få loss däcken. Man blir en marionett i deras oljiga händer.

Och idag var det dags. Mina sommardäck låg i bilen och skulle äntligen få komma till användning. Men nu ville bilen inte starta alls och jag fick ringa Far efter hjälp. Starthjälp. Sköndals Däck fick gott vänta på mig. Efter många om och men på en gata som inte inbjöd till dubbelparkering och användning av startkablar, började min lilla röda golf äntligen att brumma.

Sen var det enkelt. Däckkillarna i Sköndal är grymt effektiva och snabba; det var nästan som att köra in i depå under en sån där tävling i formel-1. Ut därifrån kom jag minuterna senare, 280 kronor fattigare men betydligt gladare.

Och plötsligt har jag glömt hur jobbigt allt var. Precis som lyckliga föräldrar liksom har överseende med alla umbäranden det innebär att ha en bångstyrig krabat att ta hand om. Bara för att glädjas den stunden när den lilla inte trilskas utan gör som man säger, inte ger ifrån sig konstiga ljud utan följer med dit man ber henne. Då är det som att allt det besvärliga aldrig har hänt.

Min röda golf är så fin. Jag hoppas att den startar om ett par dagar igen.

2 thoughts on “Byta däck

  1. Justja, jag som gått i föreställningen att jag endast har en vän med bil i Stockholm. Jag har ju två! Hade glömt din röda bil. Mycket bra att den lever.

  2. Du är smart du som går till en däckfirma. Fortsätt med det för själens välbefinnande. Själv bytte jag däck nyligen och glömde dra åt ordentligt på ett av hjulen med följden att det började låta underligt efter ett tag. Självfallet blev analysen att det var ett mycket mer avancerat problem som hade uppstått som innefattade hela hjulupphängningen. Detta pågick ett tag tills tanken slog mig att det kanske är bättre att backa lite i analyserandet och undersöka det uppenbara…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *