Amyhyllningar

På min kvällspromenad rattade jag in Radiosporten, bland annat för att följa hockeysemifinalen mellan HV 71 och Timrå. När jag tog på mig lurarna hörde jag hur en uppjagad reporter kom med den något ovanliga rapporten:

…ja, då är vi tillbaka för semifinalen mellan HV och Timrå som strax ska börja. Vi brukar inte göra så här… men nu ska Jönköpings egen Amy Diamond framföra Nationalsången och vi på Radiosporten tänkte bjuda på den… så… varsågoda!

Och så hörde jag hur hon lika självsäkert som tonsäkert levererade båda verserna utan det minsta darr på rösten. Det är makalöst hur hon alltid lyckas sjunga så rent och rätt, vilka sammanhang hon än uppträder i.

Efter skönsången fortsatte reportern med en ganska lång avannonsering där han berättade dels att Amy hade på sig en HV-tröja och vita konståkningsskridskor, dels att hon tidigare varit riktigt duktig inom konståkningen – innan hon satsade på musiken. Men så var han färdig och återvände till ishockeyn genom att fråga expertkommentatorn, Frölundas tränare Roger Melin, vad vi kunde vänta oss av matchen.

Men Melin dröjde lite med svaret. När han väl tog till orda, överraskade han med att inte alls prata hockey, utan istället säga någonting i stil med:

…till att börja med vill jag säga att det var en fantastisk prestation av Amy Diamond. Det var… bland det bättre jag hört…

Jag tyckte att det var något oerhört komiskt med hela situationen. Särskilt mot bakgrunden av att humorprogram som SVT:s Morgonsoffan tycker det är lustigt att driva med sportjournalistik på så vis att de låter en “sportreporter” agera i helt andra sammanhang; det kan vara en paus i en teaterföreställning eller en eftermiddag på ett äldreboende. Det blir roligt när det talas om “byten i pausen” eller “skadeläget” bland de äldre.

Så sitter här en kommentator och en expert på hockey och helt distanslöst hyllar en musikalisk insats i direktsänd radio. Nu bjöd de inte på några initierade kommentarer angående själva tonbindningen eller fraseringstekniken, men bara att de över huvud taget kommenterade kringarrangemanget i den här utsträckningen var så… härligt! Oavsett om det tyder på distanslöshet eller enorm självdistans när en hockeytränare tror att radiolyssnare bryr sig det minsta om vad han har för åsikter om Amy Diamond, tillförde det sändningen en dimension.

Nu hoppas jag på fler rapporter om lite allt möjligt från Radiosportens utsända. Det här gick ju hur bra som helst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *