ZTV

Ibland läser jag lite i Hanna Fridéns blogg. Det var när jag såg ett program på ZTV som jag blev intresserad av vem programledaren kunde vara. Jag tyckte att det fanns vissa brister i ledarskapet och att både hon och programmet hade klar förbättringspotential.

Hon verkar hålla med om att det är så. Självinsikt är en egenskap jag högaktar, så det är skönt att se att hon uppenbarligen tänkt till över varför hon är så dålig på vissa saker. Jag gillar att hon inte är nöjd utan vill förbättra och förändra.

I ett långt inlägg fördjupar hon resonemanget och tar också upp fenomenet med nya förmågor i rutan. Hon menar att det måste få vara okej att saker inte är perfekta från början. Och hon har ju så rätt! ZTV är och ska vara den perfekta miljön att pröva sig fram i. Kanalen har varken tittare eller något SVT-ansvar för kvalitet att stå till svars för. Däremot har den en tradition av att släppa fram oerfarna unga människor och ge dem chansen framför kameran.

Det finns så många som startade sina tevekarriärer på ZTV och som nu är aktade celebriteter. Fredrik Lindström, Ola Lindholm och Per Sinding-Larsen gjorde program där i mitten på nittiotalet och är nu tunga namn på SVT. Malin Hallberg och Peter Siepen kommer från ZTV. Orvar Säfström, David Bexelius… Alla var de barn i början och gjorde väl inte alltid jättebra program, men är nu hur proffsiga som helst. Okej, Kristian Luuks “Knesset” var genialt från dag ett, men han är ett undantag (kanske hade även Knesset sina brister inledningsvis, men dem minns jag inte).

Min poäng är alltså att ZTV är rätt plats för nykomlingar att börja på. Det är inte Melodifestivalen eller bästa sändningstid i Sveriges Radios P3. Stora kanaler ger stor exponering och det är inte alltid lämpligt. Uppenbarligen finns det väldigt mycket hat och ilska bland mediekonsumenter i Sverige; många elaka, dryga, otrevliga och eventuellt psykiskt instabila personer vill gärna onyanserat kritisera personer och produktioner.

De stora kanalerna borde vara medvetna om detta och bättre ta hand om sina små plantor, så de kan växa sig starka och hinna slå rot innan de bryts av kritikstormarna. Annars tror jag vi går miste om många talanger. Däremot har jag inga problem med att se undermålig tv när jag förirrar mig ända bort till ZTV bland alla kanalerna. Då blir jag nästan lite glad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *