Donationsproblematik

Högst upp till höger på Hammarbys webbplats finns följande meddelande, som syftar till att man ska donera pengar till ett välgörande ändamål istället för att lägga pengar och engagemang på andra saker:

hammarby.jpg

Jag tycker att det känns helrätt och föredrar alla dagar i veckan att bli världsförälder framför bilar, pyroteknik och öl. För mig framstår det som ett hedervärt initiativ av både Unicef och Hammarby.

Men när jag tittar på vilka det är som sponsrar föreningen blir jag mer tveksam till om kampanjen verkligen är lika uppskattad överallt. Huvudsponsorn Falcon säljer en hel del av sina drycker (öl) på hemmamatcherna och en välkänt törstig publik som avstår “en öl” per person betyder ett rejält ekonomiskt bortfall för leverantören.

Bland Hammarbys officiella partners finns även Veho Bil. Jag undrar om företaget ställer upp på avrådandet från bilkörning till matcherna. Till bortamatcher lär det sammanlagt bli många, många körmil som går förlorade när publiken väljer bussen eller tåget och bilhandlare brukar väl knappast uppmuntra till avhållsamhet från användning av deras produkter. Även reservdelsfirman Mekonomen är en officiell partner som kanske i ännu högre utsträckning är beroende av att supportrar åker runt i skraltiga bilar.

Hammarby Ultras heter en sammanslutning av supportergrupper som anordnar tifon till hemmamatcherna. Där ingår bland annat pyroteknik – sån där som man i kampanjen varken ska använda eller uppmuntra till. Som jag uppfattar det betyder det i klartext att man inte ska lägga några pengar i de där hinkarna som halsduksbeprydda glada män går omkring och skramlar med vid ingången till Söderstadion.

Det är klurigt det här med välgörenhet och att få folk att donera. I en ansträngd familjebudget är det säkert svårt att ställa bidrag till Unicef mot blöjor till barnen, reparation av taket eller mat till familjen. Kampanjens upplägg att istället ställa den goda handlingen mot tre helt förkastliga är därför logisk och smart. Men det blir onekligen problematiskt och lite lustigt när de helt förkastliga alternativen samtidigt uppmuntras av Hammarby och Hammarbys vänner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *