Knasiga

Åh, jag kan plötsligt inte bestämma mig för vem som är knasigaste killen av vårt lands tre stora* Peter-programledare:

 • Peter Magnusson
 • Peter Settman
 • Peter Jihde

Alla tre är tunga affischnamn för sina kanaler, med diverse fina programledarjobb och priser i bagaget. De leder galor och stora produktioner och skämtar med kändisar som de intervjuar och gör tokroliga inslag med.

Men vem av dem är knasigast?

Rent spontant skulle jag säga att Settmans och Jihdes bakgrund hos SVT gör att de har tvingats röra sig inom snävare ramar än Magnusson, som gjort riktigt knasiga program i TV4 och ZTV med dolda kameror och grejer. Åtminstone ZTV har en historia av mindre strama tyglar när det gäller nya grepp (och nu är kanalen visst tillbaka på samma spår). Vidare är Magnusson komiker i botten och har gjort många “roliga gubbar” i olika sammanhang. Det är helt klart knasigt.

Även Settman har ett förflutet som komiker, men inte på samma utpräglade sätt som Magnusson. Det är främst i programledarrollen som vi känner honom, även om Ronny (& Ragge) var ett stort inslag i karriären. Som programledare är han helt klart knasig, inte minst vid olika galor och evenemang. Spontaniteten i kända artisters sällskap gör att stämningen kan bli både crazy och väldigt avslappnad.

Jihde är sportjournalist i botten och har därför kunnat använda sin knasighet främst i sportens lite konservativa värld. Det är en oerhört tacksam omgivning för honom, eftersom sportjournalistikens likriktning när det gäller intervjuer är närmast total. Att då komma med tokiga infallsvinklar och oväntade frågor blir mycket framgångsrikt. Det behövs så lite för att sticka ut.

Nej, jag kan verkligen inte bestämma mig. De är så oerhört knasiga alla tre. Och de heter Peter. Och det rimmar. Det blir nästan lite för mycket för mig.


* Peter-programledare som får ursäkta här är Harryson, Siepen och “Peppe” Eng, medan marginalfigurer som Wolodarski och Rylander inte alls behöver nämnas i sammanhanget. Wolodarski må vara mycket, men han är inte knasig.

2 thoughts on “Knasiga

 1. Peter Jidhe som knasig sport-journalist? Det jag sett av honom i sport-sammanhang stack föga ut från normen. Till sist var Anja Pärson så trött på Peters ständiga “Hur känns det?” att hon i direktsändning gav honom i läxa att komma på en bättre fråga till nästa dag! Dock berömmer jag Jidhes alltmer relaxade attityd till sin viktighet i Idol. Han blev rätt soft mot slutet! Men knasig… njae.

  Peter Magnusson må ha gjort ett antal träffande “roliga gubbar”, men ofta har han också balanserat eller t.o.m. klivit över gränsen för vad jag anser vara roligt jämfört med bara plumpt. Knasig ja, men roligt knasig? Njae.

  Peter Settman däremot! En driven och intelligent humorist som bjussar och är personlig med sina gäster och verkar ledig i sin programledarroll.
  Knasig på bästa sätt!

  Jag röstar på Settman.

 2. Jihde jobbade ju på TV4-sporten! Knasigare än så blir det inte inom sportbevakning. Oj, vilka lustiga saker de kunde hitta på. Jihdes frisyr var också ständigt ett tokigt inslag. Lite av mentaliteten tog han med sig till SVT, men tvingades självklart lägga band på sig en smula. Fast jag tycker ändå att han sticker ut bland journalisterna som rapporterat om sport de senaste åren. I mina ögon knasig.

  Jag gillar inte humor där folk som Magnusson gör sig lustiga över folk med hjälp av dold kamera. Men i sketcher och imitationer är han jättebra och i allt han gör tycker jag att det finns drag av knasighet.

  Nu handlade ju det här inte om vem som är bäst utan vem som är knasigast. Jag kan fortfarande inte bestämma mig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *