Aprikosen

Jag gillar aprikosen. Jag ser den som något av persikans och plommonets orangefärgade mellanbror. Till storleken är den bara marginellt större än sin lillebror men har smakmässigt mest gemensamt med den populära storebrodern. Sötman finns hos både persikan och aprikosen, men den förstnämndas saftigare konsistens är hos den senare ersatt av en mer praktisk variant för oss aprikosätare; fast och fin i köttet har den en mindre kladdig framtoning.

Många känner aprikosen bäst i dess torkade tillstånd. Då är den ännu sötare än som färsk, men samtidigt syrlig på ett mer framträdande sätt än hos den torkade lillebrodern. För österrikaren är aprikosmarmeladen en omistlig ingrediens i den välkända sachertårtan och bland portionsförpackningarna av marmelad vid hotellens frukostbufféer är den också ett eftertraktat byte hos mången sötsugen resenär.

På tyska kallas aprikosen för Marille, vilket för tankarna till den lilla apan mandrillen. Men det, det är en helt annan historia.

9 thoughts on “Aprikosen

  1. Inte?! Nej, jag tror att de är vanligare på kontinenten. Anledningen till mitt inlägg var just att jag kom över sju och ett halvt hekto färska aprikoser. Vilken glädje!

  2. Lustigt, även jag inhandlade 750g aprikoser för några dar sen (på Netto). Till min förvåning blev jag inte allergisk, vilken lycka.

  3. Jag tyckte att 0,75 kg var ganska mycket aprikoser och trodde de skulle räcka ett tag. Det gjorde de inte. Men lyckan var total så länge den varade.

  4. Är inte aprikoser nära besläktade med plommon? Och isåfall, äter man 750 gram aprikoser helt ostraffat?

  5. Vargens kusin fångar Lille Skutt (Bamse-serie från -76)

    En varg-kusin vill råna Lille Skutt på hans korg med godsaker till mormor. Han tar honom till fånga och kastar ut nyspulver så inte Lurvas ska kunna spåra honom. Lille Skutt hängs upp i öronen men får en idé: han säger att det inte alls är karameller som vargen äter, utan jättegiftig växt-näring. “Du får ont i magen i fem år… …om du inte får motmedel!”, säger han och menar att det enda motmedlet är att äta fem kilo plommon, så minskas de fem åren till bara några dagar. Varg-kusinen sätter i sig plommonen och får sen förstås ligga till sängs ett par dagar med magknip, medan Lille Skutt och mormor skrattar gott åt det hela.

  6. Jag har testat aprikoser nu, ett par gånger! Under vinterhalvåret var de aprikoser jag hittade mer gulgrönaktigt omogna i färgen men ändå söta och goda. nu hittade jag aprikosfärgade större aprikoser men de var inte lika goda och söta som de jag åt tidigare. torkade aprikoser och inlagda aprikoser är också goda har jag upptäckt! har ett recept på aprikospaj liggande nånstans tror jag.. kanske dags att testa det..

  7. Själv köpte jag ett kilo persikor för ett par dagar sen. Och blev överförtjust! Nästa sommar är det jag som åker över till Georgia, USA, och lever ut samtliga persikodrömmar. Persikosäsongen verkar pågå just nu, vilket jag borde ha insett tidigare. Jaja, nu har jag ett år på mig att förbereda/ändra mig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *