“Hjälp”

Jag har redan bloggat om det här men jag är verkligen fascinerad av historien. Eftersom den aldrig tycks sluta, kommer här lite till.

När Dulee Johnson 2006 blev fälld för misshandel av sin sambo erbjöd hans dåvarande klubb Häcken att intensifiera det sociala behandlingsprogram som han redan deltog i (efter en rattfylleincident i juni 2005). Sportchefen Carl Fhager sa då:

– Samtidigt som vi tar avstånd från vad Dulee har gjort vill vi ta ansvar för honom som person. Så långt det är möjligt vill vi hjälpa till att säkerställa att detta inte upprepas.

och

– Vi kommer också att erbjuda familjen, och särskilt Dulees sambo, stöd och hjälp, säger Fhager.

Det var alltså en hel del som klubben ville hjälpa till med. Tyvärr var det något som Johnson inte hade lust med:

Carl Fhager berättar att BK Häcken ville komma överens om vissa punkter som Johnson skulle följa.
– Jag vill inte gå in på detaljer men vi hade inte samma syn på vad som behövdes göras och kanske inte heller såg på saken på samma sätt.

Därför bytte Johnson 2006 klubb till AIK:

– Vi har gjort en research på Dulee och vet vad han är dömd för, säger Charlie Granfeldt, vd på AIK Fotboll AB. Vi har ett program för Dulee och hans familj som ska ta hand om det här på bästa sätt. Vi ska hjälpa honom att få en nystart.

AIK hade alltså ett program för familjen som passade bättre. Här skulle hjälp erbjudas i mängd!

Men stödet var inte tillräckligt. Eftersom Johnson inte fick den hjälp han behövde, blev han i november 2007 polisanmäld för ett missförstånd där han hade råkat bete sig illa på Vägverket.

– Om jag ska stanna måste AIK stödja mig ännu mer. Ge mig ett mer rättvist skydd, säger Johnson.
Mittfältsstjärnan menar att det finns brister i organisationen.
– Ibland skapar språket missförstånd. Vi har spelare från olika delar av världen som behöver assistans, säger han.

I artikeln framgår att AIK bara har två personer anställda som stöd för Johnson, vilket ju är på tok för lite.

– AIK har Peter (Eriksson) och Jusis (Sjöblom) som hjälper till med praktiska detaljer och problem som i bland uppstår utanför planen.

I och med den här incidenten trodde man kanske att AIK skulle ge Johnson lite mer hjälp, men redan tre månader senare är det uppenbart att klubben inte har gjort tillräckligt. Efter ytterligare en misstänkt rattfylla och olovlig körning upprättar nu AIK en handlingsplan som är lite hemlig:

– De konsekvenser som detta medför för Dulee och den enskilda handlingsplan vi upprättar för att hjälpa honom kommer vi att hålla inom klubben., säger Rikard Norling, tränare AIK.

Johnson påstår sig inse att han har problem. Han vet om att han inte följt reglerna, men han kan liksom inte hjälpa det. Vid det här laget kan man dock ana vems ansvar han tycker att det är att se till att han gör det.

– Det känns jättetråkigt det som har hänt och all uppståndelse det skapat. Jag är medveten om att jag inte betett mig i enlighet med AIK-stilen eller med reglerna som vi har i klubben. Jag inser att jag lider av personliga problem och jag är jättetacksam att AIK vill hjälpa mig att ta tag i dessa, säger Dulee Johnson.

Jag blir lite nyfiken på vad det är alla dessa människor i olika omgångar har, eller inte har, hjälpt till med. Vad är det för hjälp man behöver om man envisas med att köra bil utan körkort men med mycket alkohol i kroppen, slår sin sambo och skäller ut en receptionist på Vägverket som begär legitimation? Behöver man taxipengar? En moralpredikan? En tolk eller kurser i svenska och det svenska samhället? En hjärna?

Dulee Johnson är 23 år gammal. Nej, inte 2-3 år gammal. Han är 23 år gammal. Om några år kanske han kan klara sig på egen hand här i världen, förutsatt att han på vägen dit får tillräckligt med… hjälp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *