Hemlös

Aftonbladet 2008-02-15
andreas1

Ordet “hemlös” associerar jag till de där stackars människorna som går runt i stan och letar tomburkar och har smutsiga kläder och sover under broar eller i parker eller på natthärbärgen och som har problem med alkohol, droger eller psyket eller alltihopa.

Men kan även popstjärnor sakna bostad? Jag blir nyfiken på hur sångkarriären och hygienen kan skötas när artisten sover utomhus och inte har tillgång till sånt som vi andra tar för givet. Men jag blir lite fundersam när jag kommer till stycket där detta avhandlas.

andreas2

Om vi struntar i uttrycket “söta degar” och istället koncentrerar oss på Johnsons uttalanden, vad är det egentligen för hemlöshet han pratar om? I Stockholm finns det mängder av unga människor som bor i 2:a och 3:e hand. Eller som bor hos andra som i sin tur bor i 3:e och 4:e hand. Typ.

Jag har vänner som aldrig haft ett eget boende men som har hankat sig fram med ett antal olika boendelösningar ända sedan de flyttade hemifrån. Man kan bo väldigt många på väldigt små ytor, har jag insett, och ett förstahandskontrakt här hör inte till vanligheterna. Ändå har jag aldrig refererat till dessa som “mina hemlösa kompisar”.

Därför vet jag inte om jag kan tycka så synd om schlagerstjärnan. Inte heller att han har behövt jobba extra under sin tid som blivande artist verkar unikt; extrajobb är det som alla unga med skådespelar-, teve-, musik-, dans- eller andra artistambitioner försörjer sig genom. Att beskriva det som en “svår tid” är väl ändå att överdriva.

Det jag såg framför mig var att killen hade pantat flaskor på dagarna och uppträtt på tveksamma hak på kvällarna, med öl som enda betalning, och sovit i ruffiga lagerlokaler eller på parkbänkar. Att hans enda vänner Stoffe och Slangen hade hjälpt honom med pengar från socialen när han någon gång behövde ett nytt plektrum. Att han hade jagats av bängen snarare än av dagens groupies och att vardagen var en kamp för överlevnad. Inte att han varvat musikkarriären med att blanda drinkar och att han tvingats dela hyran med en kompis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *