Göta kanal 2

För en vecka sedan såg jag filmen Göta kanal 2. Det kan vara den sämsta film jag någonsin sett, men den väckte en rad frågor hos mig. Jag satt förbluffad och förbryllad i tv-soffan.

Förmodligen ska man ha sett den första filmen för att förstå alla referenser och små hyllningar till kultrullen från 1981. Det hade inte jag. Men så mycket visste jag, att den handlade om en båttävling och att två båtar tävlade om att snabbast färdas genom Göta kanal. Och så ramlade folk i vattnet m.m.

Handlingen (som jag tänker ägna lika lite tid åt som manusförfattaren Bengt Palmers har gjort) i den andra filmen är snarlik originalets. Ett inslag som lagts till är att denna tävling ska visas som en dokusåpa där tittarsiffror är viktiga. Detta ger en mer nutida kontext men att kalla det för samhällssatir, med ganska lustiga karikatyrer av branschfolket i medievärlden, är att gå väldigt mycket för långt. Buskis är ett bättre ord.

En av huvudrollerna spelas av Eva Röse och det är för mig en gåta. Jag betraktar henne som en kvinna med oerhört stor integritet som vanligtvis inte säljer sig till vad som helst. För en massa år sedan blev hon utsedd till sexigast i Sverige, men vägrade att ställa upp på lättklädda bilder i tidningens segerintervju. Över huvud taget verkar hon vara ointresserad av intervjuer eller att figurera i medierna. Jag har sett henne spela Tjechov på Stockholms Stadsteater och förstått att hon fått stora roller på Dramaten.

Så vad gör hon i Göta kanal 2!? Hon har inte ens några roliga scener, utan spelar någon sorts straight man, alltså en roll som snarare för den obefintliga handlingen framåt utan att själv bidra till de komiska inslagen (såvida det inte är lustigt att hon snusar, då är hon skitskoj). Om jag inte har helt fel gjorde hon något liknande i filmen Kopps, där jag inte heller förstod hennes medverkan. Nej, Röse gör mig riktigt besviken. En sellout.

Precis som i den första filmen är handlingen sekundär, för att inte säga rudimentär. Istället är det det rika persongalleriet som står för den förmodade underhållningen. Hela Sveriges skådespelarelit har engagerats för att ges småroller längs med Göta kanal. Det märkliga är att den komiska poängen uteslutande består i att klä ut skådisarna, ibland till oigenkännlighet, och ge dem roliga dialekter. Det är allt. Innehållet i replikerna är inte speciellt roligt. Det är nog tänkt att jag ska utbrista “Men är det inte Peter Haber som pratar så kul! Och titta, Kjell Bergqvist! Som slussvakt!” och nöja mig med det. Men det gör jag inte. Det räcker inte.

Konceptet fungerade bra på åttiotalet, i Sällskapsresan med alla dess uppföljare, filmerna om Jönssonligan och kanske även Göta kanal. Den ganska enkla handlingen kryddas av kända ansikten som gör “roliga gubbar”. Men här har det inte lagts ned tillräcklig kraft på att göra något bra av varje roll och det är en ansenlig sammanlagd talang som kastas i sjön (både bildligt och bokstavligt). Det smärtar mig att se kompetenta skådespelare sälja sina själar till en kalkonproduktion som den här. Vad gör Julia Dufvenius där som kassorska med rolig dialekt? Varför, Julia, varför?

Filmens budget var tydligen ungefär dubbelt så stor som för en vanlig svensk film. 33 miljoner säger mig egentligen ingenting, men jag förstår inte vad alla pengar användes till. Visst var det några explosioner och en hel del saker gick ju sönder när båtarna for fram längs kanalen – men kostar det verkligen så mycket? Jag minns inga stora och svulstiga scener, inga häpnadsväckande datoranmiationer eller annat påkostat. Men kanske var det dyrt med helikoptrar, vattenskotrar och en massa kändisar som skulle ha ersättning för sina sålda skådespelarsjälar.

Var pengarna kom ifrån är lättare för mig att begripa. Den ogenerade produktplaceringen blir ibland störande påtaglig och någon scen känns nästan som en sekvens ur en reklamfilm. Det här bidrar ytterligare till den känsla av billighet som präglar produktionen och det är lätt att misstänka att hela filmidén omgärdas av andra intressen än de konstnärliga.

Nej, det här var verkligen ingen bra film. Med så mycket pengar och så många skickliga skådespelare till förfogande tycker jag att resultatet borde ha blivit mycket bättre. Tydligen är en tredje film planerad. Bättre lycka nästa gång!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *