Pinsam

pinsam

Jag läste redan i tisdags på Ekwalls blogg om intervjun. Jag tittade på den, skrattade gott och undrade om förbundskaptenen fått fnatt, humor eller möjligtvis bara i sig fel medicin. Han sa verkligen “Vaattovaara” istället för “Sleyman”! Men det som verkligen slog mig, Ekwall och Olof Lundh var att reportern bara lät det hela passera.

Visste den unge intervjuaren ens vilka övriga spelare som förbundskaptenen pratade om? Eller ställde han bara sina nedskrivna frågor utan att lyssna på svaren? Om den intervjuade säger uppenbart fel hör det väl till god ton att fråga “ursäkta, menade du verkligen det du sa nu?” eller åtminstone kommentera felsägningen i en följdfråga och låta felsägaren förklara sig.

Som tittare blir det så förvirrande om felen förblir okommenterade och journalistik handlar just om att underlätta för oss läsare eller tv-tittare att förstå någonting. Jag tycker att man som reporter bör erbjuda sig att ta om frågan och sen klippa bort sekvensen där det blev fel. Men då måste ju journalisten förstås vara så pass insatt i ämnet att felet noteras.

Händelsen får mig genast att tänka på Mattias Sandbergs klassiska intervju med Zlatan Ibrahimovic, när reportern ställer frågor som en Deniz Merdol utan betablockerare och alldeles i slutet får finna sig i att bli kallad “pajas” av Ibrahimovic. Fler än jag tyckte då att Aftonbladets rapportering var helt fel och att det ju var reportern Sandberg som skulle häcklas. Själv menar jag fortfarande att det var riktigt taskigt av SVT att blåsa upp händelsen och medvetet eller omedvetet hänga ut sin egen journalist och dennes dåligt utförda arbete.

Nåväl. Nu gör Expressen alltså samma sak och ger nyheten (som redaktionen alltså inte noterat tidigare, utan först hade den mer sakliga rubriken “Många har fortfarande chansen på EM”) orimligt stor plats i sin nätupplaga. Lagerbäck själv verkar ta saken med ro och jag tycker nog att alla kan få göra felsägningar i stressade situationer. Däremot är det märkligt att en reporter inte hör en ganska tydlig sådan.

Expressens nyhetsvärdering får intressanta konsekvenser. Det som plötsligt betraktas som en jättenyhet är alltså att Lagerbäck inte märkte att han sa så fel, så fel, när det var en riktig jättegroda. Vi läsare ska notera det stora och uppenbara misstaget och skratta gott. Men… Det var ju Expressens reporter som stod en halv meter ifrån utan att märka misstaget och det tog Expressens redaktion över ett dygn att ändra rubriken och redigera intervjun. Efter att ha fått reda på sin egen nyhet av andra medier…

Vem är mest pinsam här egentligen? Jag tycker det är en strid på kniven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *