Baggy

Nu är det Bounce Summer Camp på Dansens Hus alldeles i närheten av mig. Det innebär att mängder av dansare och kanske främst wannabe-dansare tassar omkring i mina kvarter. Något som redan tidigare slagit mig är hur likriktat denna grupp i vårt samhälle klär sig. Oerhört baggy (=säckigt).

Tröjorna når en bit ner på låren och byxorna är av storlek XL även på de minsta tjejerna. Det ser väldigt bekvämt ut, men jag undrar om det inte kan vara osmidigt att ha FÖR stora kläder på sig när man ska röra sig. Som fotbollsspelare vet jag att ett större plagg suger upp mera svett och blir tyngre, än ett aningen mer åtsmitande.

Vidare undrar jag om det här är en praktisk fråga, eller om det handlar om mode. Mig veterligen klär sig alla dansare, oavsett inriktning, väldigt säckigt. Anorektiska balettdansöser har kanske sina skäl, medan streetdansare på ett naturligt vis ansluter sig till den klädstil som hiphop-kulturen anammar. Förresten undrar jag om de klipper upp tröjorna i halsen/urringningen eller om det bara är väldigt stora storlekar.

När idrottsmän får kritik för att de klär sig tråkigt och bara går omkring i sina overaller, tycker jag att även gruppen dansare bör få sig en släng av sleven. Dansarna är inte bättre! Mycket gott kan sägas om dem, väldigt mycket gott, men variationen är inte deras största klädesmässiga egenskap.

Hoppsan. Efter att ha läst “Frågor & svar” på lägrets webbplats, förstår jag åtminstone lite mer om likriktningen. Svaret på frågan “Vilka kläder ska man komma med?” är nämligen “Baggykläder” och att ett flertal sneakers med olika grepp rekommenderas.

Detta skulle kanske svara på varför folk klär sig så, men inte varför de instrueras att klä sig så. Jag tänker mig att det främst är av praktiska skäl, men också att kläderna utgör en sorts skoluniform så ledarna ska ha koll på var deltagarna är. Om polisen skulle hitta en liten ljus sextonåring i tältliknande tröja och med utpräglad dialekt, irrande omkring någonstans i Stockholms innerstad, vet de att det förmodligen är till Bounce Summer Camp som de ska skjutsa henne. Och ingen behöver bli mobbad för att ha avvikande kläder, eftersom ingen kommer på tanken att klä sig i läder och nitar, skjorta, stretchjeans, t-tröjor med bandnamn eller något annat udda.

För övrigt är dans fullkomligt obegripligt.

5 thoughts on “Baggy

 1. Dans, obegripligt, hur? Innebär det att du inte tycker om dans eller bara att det är konstigt?

 2. Personligen är jag alldeles för okoordinerad för att våga mig på något försök utan att framstå som löjlig. Så jag kan nog säga att jag inte tycker om att dansa.

  Modern dans är definitivt konstig. Jag har försökt få föreställningar förklarade för mig efteråt, utan att lyckas. Det verkar som att man bara ska uppleva något och ta in det utan att reflektera alltför mycket. Jag fattar ofta ingenting. Musiken är också skum. Men oj, vad dansarna är välkoordinerade och vältränade! Min behållning av dansföreställningar är att imponeras av de medverkande.

  Jag vill minnas att den gode Brandon Walsh (Beverly Hills) inte tyckte om att dansa. Men han kunde ställa upp på en långsam tryckare då och då. Något sånt gäller även för mig. Det är ju som att krama någon till musik och försöka undvika att trampa henne på tårna.

 3. Jag önskar bara att jag vore duktig på att dansa, för det verkar så underbart roligt. Förut hatade jag dans- och sångnummer i filmer, men nu tycker jag att det är oemotståndligt. Jag är övertygad om att jag har takt och rytmkänsla, bara att min kropp inte riktigt håller med.

 4. Jag känner igen det där. Jag har ju gått i flera musikskolor och borde kunna föra min kropp till rytmer, särskilt som jag dessutom har sparkat boll och borde ha hygglig motorik. Men icke.

  Det är nog därför jag imoneras av dem som kan det, även om jag inte förstår aktiviteten eller konstformen. Och det är därför jag uppskattar sång- och dansnummer som exempelvis det förtjusande “Uncle Fucker”.

 5. Haha!

  Mmm jag känner ju mig som värsta dendärsomskahabaggybyxor nu… jagar dansskor på värsta dansshopparna (fast jag kommer förstås köpa dem online sen när jag provat, för typ 60% av priset).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *