Felringning?

Mina föräldrar har alltid haft samma telefonnummer. Inte ens deras flytt – över hela stan – gjorde att numret ändrades. Inte heller bytet till IP-telefoni via Bredbandsbolaget. Det sexsiffriga numret har bestått i vått och i torrt. Eftersom det även var mitt under min uppväxt, känner jag mig ganska säker på kombinationen. Och tycker mycket om den.

Men så i veckan hände något märkligt. Det ringde hemma hos mig och jag tittade på nummerpresentatören. Jag tyckte mig känna igen numret men någonting var inte helt rätt. Ändå svarade jag och det var mamma i andra änden. Men numret som presenterades för mig på displayen slutade på en åtta. Och mina föräldrars nummer slutar på en sjua. Trettisju fjorton förtisju. Skulle det vara. Inte förtiåtta.

Jag var helt frånvarande under telefonsamtalet och hela min hjärnverksamhet koncentrerades till frågan om vad det var som hade hänt. Om någon siffra skulle vara fel – varför var det just den sista? Och varför var den så himla nära den korrekta? Vems var felet och hur hade det uppstått?

Nästa gång föräldrarna ringde var numret korrekt igen. Men nummerpresentatören har en minnesfunktion där jag kan se att det minsann inte var någon synvilla, utan att det verkligen var fel nummer som registrerades den där förmiddagen. Så nu undrar jag vad man ska kalla den här typen av telefonfel. En felringning brukar innebära att man slår fel nummer och hamnar hos någon annan. Men om man ringer från fel nummer – och ändå tycks hamna rätt – vad heter det då?

Konstigt. Mycket konstigt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *