Poddradio

Sent omsider har jag upptäckt fenomenet poddradio (eller poddsändning som det tydligen också heter)*. Det är alltså ljudfiler som man kan ladda ned till sin dator/ljudspelare och lyssna på lite när man vill istället för på tider som någon annan väljer (jfr radio). Nu har jag ingen sån där RSS-läsare som ska användas för ett mer korrekt bruk av tekniken. Istället läser jag in xml-filerna i min webbläsare och sparar ner mp3-filerna direkt i min mp3-spelare. Hittills har jag bara använt mig av Sveriges Radios poddradio men säkert finns det fler kanaler som erbjuder tjänsten.

Jag tycker att poddradion har massor med fördelar jämfört med vanlig radio när jag är ute på mina ändlösa promenader:

  • Ljudkvaliteten är mycket bättre än mottagningen i min inbyggda radio i mp3-spelaren. Jag slipper rasp och avbrutna meningar.
  • Tiderna är flexibla och jag riskerar inte att missa ett halvt program för att jag är senfärdig med att komma iväg på promenaden. Är jag okoncentrerad kan jag spola tillbaka och höra vad det var som sades alldeles nyss.
  • Jag slipper reklam, nyheter och dålig musik. Den sistnämnda brukar SR nämligen ha vänligheten att klippa bort, förmodligen av upphovsrättsliga skäl.

För tillfället lyssnar jag igenom Annika Lantz olika sändningar i P1 och P4 sen mitten av december. När det inte blir för flamsigt och fnittrigt tycker jag att det är fullkomligt lysande radio. Aktualitetsprogrammet är intellektuellt och smart samtidigt som det är underhållande och roligt. Sen är det ju ruskigt inaktuellt så här i efterhand, men det kan jag acceptera.


* Företeelsen är inte helt ny, men jag är å andra sidan ingen early adopter. Det här med Windows XP, platt skärm och en maträtt som heter “kebab” är andra saker jag ska testa framöver.

One thought on “Poddradio

  1. Tack! Nu fattade jag poängen med podd-radio. Har numera P3 humor i min google reader, så lyckligtvis blir det Cirkus Kiev efter lunch istället för Merdol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *