Tintin och terroristerna

Jan Guillou är på tapeten med en ny bok: Madame Terror. Faktiskt är Hamilton-serien en följd böcker som jag har läst och tyckt riktigt bra om. Visserligen förstod jag kanske inte så mycket av de politiska resonemangen i mina tidiga tonår, men jag minns att det emellanåt bjöds på spänning och häftiga våldsskildringar. Marknadsföringen av boken är massiv. Guillou har ställt upp på intervjuer i Sveriges samtliga tidningar samtidigt som bokhandlar flitigt annonserar i dagspressen. Det var i en sån annons som jag fick se den lilla texten: “Finns även som ljudbok uppläst av Tomas Bolme”. Eh… va!? Tomas Bolme?

Tydligen är det Bolme som läst in (upp?) samtliga ljudböcker om Carl Hamilton. För mig svindlar tanken att han på ett förtroendeingivande sätt kan berätta om hur en extremt professionell, seriös och hemlig statsagent åker omkring i världen och tar livet av skurkar. För mig är han ju… Tintin.

– Milou! Ska du skrämma vettet ur fåglarna!? Låt dem vara ifred, du får ändå inte tag på dem!
Det låter inte bra. Det ser ut som ett privatplan. Det måste visst nödlanda. De går ned på gärdet där borta. Vi sticker dit och tittar, Milou! Är man journalist får man hålla sig framme när det händer någonting!

Ja, det är inledningen till “Den svarta ön”. Den hurtige Tintin jagar falskmyntare i Skottland och det känns som en tillvaro ganska långt ifrån den som skildras i Hamilton-serien. Jag undrar hur folk på allvar kan lyssna på samma röst berätta hur hjärnsubstansen sprids över rummet när Carl Hamilton siktar mot huvudet och skjuter två välriktade skott – utan att ideligen tänka på den naive journalisten med kompisarna Haddock och professor Kalkyl. Och de knasiga Dupontarna. Men tydligen fungerar det; Bolme verkar ha kvar sitt förtroendekapital.

I så fall tycker jag att förlagen ska ta steget ut och låta Olof Thunberg (Bamse) spela in Beck-deckare av Sjöwall/Wahlöö och varför inte anlita Björn Gustafson (Alfons Åberg) att läsa riktigt smutsiga Irvine Welsh-romaner om heroinister i Edinburgh? Det skulle ju tillföra böckerna ytterligare minst en dimension.

Jag skulle gärna fortsätta, men tyvärr är nog mina litterära referenser uttömda nu.

One thought on “Tintin och terroristerna

  1. För mig har Tomas Bolme alltid varit Tintin. Han har även varit Rai Grottpojken, Den fantastiske Wilbur, SandyBell, Dartanjan och alla andra 80-tals barnfilmer. Han är helt enkelt bäst. Han får mig att lyssna koncentrerat. Jag får helt enkelt ta och köpa ljudböckerna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *