Clowner

Den sista tiden har jag märkt att jag tagit illa vid mig av den ofta onyanserad kritik som riktats mot (delar av) det svenska landslaget. För att inte bli deprimerad och bitter har jag därför beslutat att ignorera känslorna av hat, förakt, besvikelse och vrede. Istället ska jag börja betrakta kritikerna som clowner; människor satta till jorden för min underhållning; svåra att ta på allvar, men inte heller med något sådant syfte. Då blir det lättare för mig att stå ut.

Ett exempel är det här som kallas tv-krönika men som mer verkar vara ett enda långt personangrepp. Clownen Croneman må vara mycket väl påläst när det gäller tv, som han säkert tittar en massa på. Han har också en poäng med sitt försök till diskussion om okritisk journalistik, även om jag inte alls delar uppfattningen om att den skulle omfatta landslaget i fotboll. Snarare tvärtom.

Nåväl. Nu till det absolut lustigaste, nämligen formuleringen:

Lars Lagerbäcks fotbollskunskaper kan väl ingen ta ifrån honom, men jobbet skall man nog befria honom ifrån. Idag helst.

Jag läser meningarna om och om igen. Jag läser, men förstår inte. Vad clownen skriver är alltså att jobbet som förbundskapten i fotboll inte ska gå till den som har bäst fotbollskunskaper? Vad ska han vara bra på då? Att snacka? Nej, det är så dumt att man måste dra på mun.

Men jag förstår inte att en välrenommerad tidning som Dagens Nyheter valde att trycka “tv-krönikan”. Kanske tyckte även redaktören att det fanns ett visst underhållningsvärde i texten. Surrealism möter galenskap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *