Spontanidrott

Jag läser i DN att satsningen på  spontanidrottsplatser slagit fel. Problemet är att fler fotbollsplaner inte innebär att flickorna kommer att idrotta mer, eftersom deras preferenser skiljer sig från pojkarnas.

“Undersökningen visar att pojkar och män är i ständig majoritet. Värst är det i åldern 13 till 19, där 80 procent av utövarna är pojkar. Minst är skillnaden bland barn under 7 år (39 procent flickor) och vuxna över 65 år (42 procent flickor).”

Det är intressant att det ändå finns så många flickor som är över 65 år, men det är kanske en definitionsfråga. Nu verkar studien inte bara handla om fotboll; även ridanläggningar, simhallar, utomhusbad och klättring nämns. Det gör att jag undrar om man inte jämför äpplen med päron. När en pensionär som ligger och solar på ett utomhusbad jämförs med en ridande tonåring (som ju har ett klart större engagemang för sin fritidsaktivitet) tappar statistiken trovärdighet.

Visst förstår jag att det finns ett problem om satsningen på fler anläggningar har ett syfte att uppmuntra till spontanidrott och att få främst tjejer att använda dem. Men jag undrar om lösningen verkligen är rätt.

– När kommunerna bygger exempelvis en skatepark måste de ha en plan för hur ytan kan bli tillgänglig för så många som möjligt. Man kan inte bara bygga och tro att alla kommer dit. Det behövs pengar, aktiviteter och samarbeten med organisationer, säger Ida Östensson, grundare av Crossing Boarders, vars syfte är att göra fritidsverksamheter mer jämställda.

För mig är ordet “spontanidrott” starkt länkat till ordet “spontan” som betyder att något sker av sig självt utan yttre orsak och görs av fri vilja eller utan planering. Det vill säga att man idrottar för att det finns möjlighet på den fina anläggningen som finns i närheten.

När välmenande människor skapar aktiviteter och samarbeten med organisationer har de också skapat något helt annat än spontanidrott. Den som vill uppmuntra till spontanidrott måste nog ändå bara bygga och tro att alla (som vill spontanidrotta) kommer dit. Det verkar vettigare att satsa pengar och engagemang på dem (tydligen kvinnor) som inte är så intresserade av spontanidrott och ge dem andra möjligheter att idrotta än spontant. Kanske i mer ordnade former med engagerade ledare och förebilder.

Jag är lite frågande till om rättvisa alltid innebär att det ska vara hälften killar och hälften tjejer på samtliga anläggningar. Förmodligen är det ingenting konstigt med att fler tjejer gillar ridning och att fler killar spelar fotboll. Om tio år är det kanske tvärtom och då är det heller ingenting konstigt. Så länge alla kan välja om de vill gå till ridhuset eller fotbollsplanen behöver man väl inte bli så upprörd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *