Citatmaskin

Jag hör på radion om att det är stor skillnad på sommarjobbslön i Sveriges kommuner och tycker mig känna igen resonemanget. Är det verkligen en nyhet? Det här hör man ju varje år och för att en nyhet ska vara en nyhet måste något nytt tillföras.

Kommunal gör sin årliga genomgång och lägger in lite indignation i en standardmall och lägger upp på sin webbplats. Resultatet blev så här 2009 och året efteråt ändrade man några siffror och skrev den här artikeln.

2009 säger Maria Hansson så här:

– Att lönerna för sommarjobb varierar är vanligt, men en del av kommunerna och landstingen betalar alldeles för lite. Det är viktigt att ungdomar som för första gången ska ut i arbetslivet får skälig lön och bra arbetsvillkor, oavsett var man bor, säger Maria Hansson, ombudsman Kommunal.

2010 säger Maria Hansson så här:

– Att lönerna för sommarjobb varierar är vanligt, men en del av kommunerna och landstingen betalar alldeles för lite. Det är viktigt att ungdomar som för första gången ska ut i arbetslivet får skälig lön och bra arbetsvillkor, oavsett var man bor, säger Maria Hansson, ombudsman Kommunal.

Snarlika uttalanden.

Kommunals artikel ändrades något och såg ut så här 2011. En ny avtalssekreterare medförde ett nytt citat. Men att ändra citatet till årets artikel, nej det var för mycket begärt.

2011 säger Lenita Granlund så här:

– Det är väldigt problematiskt att lönerna skiljer sig så mycket åt för samma sorts jobb. Det skapar en orättvisa som inte är bra. Dessutom är många sommarjobbslöner väldigt låga. Lönen måste vara anständig även om det handlar om ungdomar, säger Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare.

2012 säger Lenita Granlund så här:

– Det är väldigt problematiskt att lönerna skiljer sig så mycket åt för samma sorts jobb. Det skapar en orättvisa som inte är bra. Dessutom är många sommarjobbslöner väldigt låga. Lönen måste vara anständig även om det handlar om ungdomar, säger Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare.

Visst är det jobbigt att variera sig. Att hitta nya sätt att framföra sina argument från år till år eller rentav hitta nya och bättre argument som stärker ens åsikter. Men är det inte också det som är uppgiften för personer som rekryterats för att försöka övertyga andra om något? Jag tror det.

Om sakfrågan ska diskuteras tycker jag att Granlund uttrycker sig märkligt i intervjun med Sveriges Radio:

– Även fast att det är unga människor ska de ha skäliga löner. Det är inte skäligt att det skiljer så här mycket över landet, säger Lenita Granlund.

Ungdomar ska ha skäliga löner, det kan jag hålla med om. Men jag kan inte riktigt förstå varför det är oskäligt att någon i Danderyd tjänar lite mer än någon i Mariestad, så länge båda får skäligt betalt. Jag ser inte att någon i Mariestad far illa över att andra också får en rimlig lön eller ännu bättre.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *