SMS-problem

Inför mina föräldrars resa till Sydafrika hörde jag mig för hos Far om möjligheterna att kommunicera med dem via sms. Tämligen nyligen tog jag nämligen bort den förinställda T9-funktionen på Fars Siemens A50; en telefon han ärvde av mig för flera år sedan och som fortfarande tycks hålla. Tyvärr hade den alltså en funktion som gav honom förslag på ord han inte alls ville skriva i sina meddelanden och som han störde sig något enormt på. Sms-trafiken blev lidande och han blev under några år nästan avskuren från kommunikationsformen.

Annat var det vid tiden för en annan långresa – när han hade sin förra telefon, en riktigt gammal Ericsson 388 – då kortfattade meddelanden i uteslutande versaler informerade mig om läget i Oceanien och Australien. Hemma satt jag och nyttjade mtnsms.com för gratismeddelanden; på andra sidan jorden berättade Far att de hade ANLANT SINGAPORE, kanske att det var VARMT OCH SKONT eller något annat vykortsinspirerat klargörande.

Far hade visserligen inte försökt sig på något sms:ande efter att jag hade tagit bort T9-inställningen, men lovade att göra det kvällen före avresan. Jag tjatade lite på honom för att han verkligen skulle komma igång och jodå, nog plingade det till i min telefon redan tidigt samma kväll: Nytt meddelande Olle Stångberg.

Jag hade förväntat mig ett klassiskt korthugget och aningen skrikigt meddelande, men döm om min förvåning när jag kunde läsa följande:

Din nya engångskod från Skandia och SkandiaBanken är GA8UDP

Han hade onekligen gjort någon sorts försök att kommunicera, men jag kunde inte påstå att det var särskilt framgångsrikt. En lätt oro över att även andra i adressboken från och med nu kunde få ta del av Fars bankkoder och lösenord började komma när jag insåg att jag faktiskt var lite ansvarig för händelseutvecklingen. Jag ville inte med ett ord visa detta, utan skickade ett uppmuntrande:

Okej, du kan skicka vidare meddelanden, men kan du skriva egna? Upp till bevis!

Svaret lät vänta på sig. Förmodligen var anledningen att han och Mor var på klassisk konsert där mobiltelefoner inte är populära. Men sent, sent på kvällen registrerades att meddelandet tagits emot och strax efteråt plingade det åter till i min ficka. Nytt meddelande Olle Stångberg. Den här gången var det nästan ännu roligare:

Ja.det.kan.jag.men.jag.kan.inte.mellanslag.

Det är inte ofta jag skrattar högt för mig själv när jag är ute bland folk inne i stan, men den här gången var det svårt att låta bli. 1800-talets telegraferande tycktes ha fått en renässans, med punkter istället för STOP.

Dagen efter skulle jag skjutsa föräldrarna till Arlanda och kunde då passa på att försöka hitta det gömda mellanslaget. Eftersom det var svårt att göra detta samtidigt som bilen skulle framföras någorlunda säkert, gavs inte tillfälle förrän framme på Arlanda-parkeringen. Och väl där började Mor bli lite stressad; de hade väl bara någon timme på sig före incheckningen.

Far visade sig (påstod sig) ha hittat mellanslaget, men T9-funktionen tycktes nu eventuellt vara tillbaka och förorsakade stor ilska i framsätet. En mycket upprörd Far ondgjorde sig över alla dessa tekniska apparater som ville föreslå ord och kom med stora bokstäver i Word och… Jag mumlade uppgivet något om att de flesta av hjälpverktygen faktiskt kan stängas av, men visste ungefär hur mottaglig den gamle mannen var för denna typ av information. Särskilt mycket tid fanns alltså inte för en mer grundlig genomgång av telefonen och föräldrarna fick lämna världsdelen med en högst osäker framtid inom den korta meddelandeservicen.

Eftersom jag lovat att ge information om viktiga fotbollshändelser härifrån Sverige, fanns dock möjligheten att Far skulle bemöda sig att svara. Sagt och gjort. Efter Sveriges makalösa 2-0-seger mot Spanien skickade jag iväg ett glädjerusigt sms om blixtsnabba kontringar och klassiskt svensk tokdefensiv – och fick faktiskt strax efteråt ett väldigt kort svar. Det löd:

Bra

Huruvida detta var ett bevis för att mellanslaget åter hade försvunnit, var oklart ända fram till veckomatchen då Sverige mycket starkt besegrade Island. På grund av trötthet skickades då ett mer sansat men lika glatt meddelande i sydlig riktning, förklarande att landslaget nu hade fyra raka segrar i EM-kvalet. Svaret denna gång var inte fullt lika kort och uppenbarligen hade Far ett behov av att variera sig, för nästa gång telefonen plingade stod det:

Utmärkt

Jag saknar tiden med de stora bokstäverna. Detta att han försöker mörka att han inte hittar mellanslaget, gör ju att kommunikationsmöjligheterna begränsas. Fåordiga (ettordiga) glädjeyttringar kan visserligen förmedla en känsla, men nyansrikedomen går onekligen förlorad.

Det blir svårt att skaffa honom en mindre avancerad mobiltelefon än den här, men jag får väl försöka. Vid nästa resa hoppas jag att vi har löst alla problem så jag kan få veta saker som om de har SETT GIRAFF BETA eller kanske SETT BADE NOSHORNING OCH NELSON. Åh, vad jag längtar!

5 thoughts on “SMS-problem

 1. Roligt! Änligen ett fantastiskt långt inlägg igen. Som jag har längtat. Och jag känner igen mig något enormt i att mamma blir stressad när det bara är en timme kvar och att pappa svär över den nya idiotiska tekniken som ingen vettig människa kan vilnja använda!

 2. Hahaha!! Tänk vad vår kommunikation är beroende av skiljetecken…

 3. tillägg: när jag snabbt skummade igenom bloggen imorse läste jag rubriken som pms-problem

 4. I helgen har jag faktiskt fått ett sms som motsäger min teori om mellanslagen. Jag skrev och undrade hur de hade det och jodå:

  Allt vael sett manga djur

  Verkligheten överträffade nästan dikten alltså (detta prat om djur). Vidare har jag kommit på en skum sak som Far berättade för mig strax före resan: han har ingen adressbok. Varje gång skriver han in telefonnumret manuellt. Hur tusan lyckades han i så fall skicka iväg sin engångskod av misstag?

  Pms-problem gör jag nog klokast i att låta er andra blogga om och själv bara genomlida konsekvenserna av.

 5. Haha! Så skönt att läsa att fler har föräldrar som så gärna vill, men inte riktigt är med i matchen!!

  Trevligt med uppdateringar på bloggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *