Blodtryck

En gång om året går jag till doktorn. Det är när jag har sett att min medicin börjar ta slut och jag behöver få nya recept utskrivna. Igår insåg jag att burken innehöll piller för bara ytterligare någon vecka och fick en tid redan idag. Så idag ska jag till doktorn.

Han brukar fråga hur jag mår och jag svarar “bra”. Sen mäter han mitt blodtryck och säger “det ser ju bra ut” och så knappar han på sin dator. Han skriver något och klickar med musen, samtidigt som han försöker ställa frågor om min hälsa och uppfatta vad jag svarar. Det brukar gå sisådär, men snart är han klar och ett kvitto skrivs ut. Då har han skickat ett e-recept till Apoteket, där jag kan få ut min medicin för det kommande året.

Doktorn poängterar alltid att jag inte är sjuk. Men att det är viktigt med medicineringen för att jag inte ska bli det. Högt blodtryck är tydligen ingen lek om man går med det för länge utan åtgärd. Kärlen gillar inte högtrycket, utan försöker bygga sig starkare för att klara pressen. Men kärlväggarna blir tjockare på insidan istället för utsidan och då får blodet allt mindre plats att ta sig fram. Till slut är det jättesmalt och så bildas det en propp och det blir totalstopp. Då dör jag.

Eller så äter jag min tablett varje dag. Vid det här laget måste jag ha ätit tusentals av dem. De smakar ingenting. Det vore roligare om de smakade mandarin. Eller jordgubbar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *