Doldis

I dagens Expressen kommer jättenyheten:

Här är de dolda sockerbomberna
socker.gif
Så många socklerbitar motsvarar snacks grlass och gpodis.

Jag gillar bildtexten. Tre lustiga stavfel i en så kort text. Jag har hört att det skulle bli nedskärningar bland korrekturläsarna på tidningen och vissa konsekvenser kan vi tydligen se redan nu.

Men framför allt är det ju en så skön vinkel på nyheten. Från Livsmedelsverkets lista på hur många “sockerbitar populära produkter innehåller” väljer man att lyfta fram snacks, söta drycker, godis och glass. Jag vet inte om ni är chockade, men själv kunde jag nästan ana att godis innehåller mycket socker, eftersom det smakar ganska sött. Dessutom har jag hört att det är onyttigt. Någon gång 1983 eller kanske 1984 började det budskapet att förmedlas till mig.

Inte förrän långt ned i texten nämns livsmedel som ketchup, fruktyoghurt och frukostflingor. Där är väl sockret lite mer dolt (även om jag inte riktigt begriper vad det betyder). Men kanske blir det inte lika många sockerbitar att redovisa som i de sötaste produkterna.

Sen förstår jag inte varför man helt okommenterat redovisar snacks, som inte innehåller något socker. Däremot är energiinnehållet skyhögt. Kanske något för en uppföljare: så mycket dold energi finns i snacks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *