Sprängfylld

Jag läser den kusliga och märkliga historien om ciderburken som blev en bomb.  Anders Petterson berättar:

– Hade jag hållit i burken hade jag skurit upp handen. Och tänk då om vår lilla treåring hade tagit en burk och sprungit runt med när den exploderade. Det hade blivit en riktig smäll. Han kunde ha fått den i ansiktet eller sprängt av sig handen.

Det är ett fantasifullt och dramatiskt scenario som målas upp av vad som hade kunnat hända om oturen varit framme. Nu har jag inga egna barn, men inte brukar väl föräldrar ge ciderburkar till treåringar? Jag kan inte minnas att jag som liten någonsin använde cider- eller ölburkar som leksaker. Ej heller whiskyflaskor eller cigarettlimpor.

Men visst kan man spekulera. Kanske hade den treåriga handen varit för liten och burken varit tvungen att bäras i famnen. Då hade nog tryckvågen krossat hela bröstkorgen och sprängt sönder stora delar av de inre organen. Förmodligen hade sonen inte klarat sig. Och om han hade hållit burken framför ansiktet hade han nog mist både syn och förstånd.

Anders Pettersson förefaller vara en man med god fantasi som heller inte räds dramatiska händelser. Historien fortsätter:

Han blev rädd att fler burkar skulle sprängas, och kastade en handduk över resterna, och slängde ut hela paketet på gården.
– När de landade exploderade en burk – pang! – och flög i väg tio meter rakt in i staketet. Två andra formade sig som korvar och höll på att explodera. Då gick jag in och hämtade luftgeväret och sköt sönder dem.

Enligt ordspråket “ont skall med ont fördrivas”, har han inte något val när den bombliknande fyrpacken inte vill ge med sig – han hämtar geväret. Jag undrar vad grannarna tänkte när det först dök upp ett bylte med exploderande burkar, tätt följt av en uppjagad Pettersson med bössan i högsta hugg. 

Så till en formalitet. I artikelns ingress läser jag att han köpt en helt vanlig fyrpack cider och “fick rena självmordsbomberna med sig i kassen“. Nu är jag själv ingen terrorist, men brukar inte självmordsbomber sprängas tillsammans med bombmakaren? Det är väl själva definitionen av “självmordsbomb”? Annars tycker jag att det mer liknar en “bomb”. En bilbomb som satts fast på en bil är ingen självmordsbomb om någon annan sprängs än den som har placerat den där. Eftersom Pettersson inte hade något med tillverkningen av cidern att göra, blir ingressens metafor ganska haltande.

Men det är en spännande historia. Tack för den, Anders Pettersson, Åkersberga!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *