Idealglömska

Jamen, visst kräks man lite när man läser att tidningen Bamse har blivit fälld för reklam riktad till barn. Medan seriens skapare Rune Andréasson hade en klart negativ attityd till reklam över huvud taget, har hans efterkommande inte alls samma inställning. Tyvärr dog ju Andréasson d.ä. 1999 och knappt hade liket hunnit kallna förrän bamseprylar började dyka upp på marknaden.

Mina föräldrar tyckte att det hedrade en barntidning att inte tillåta reklam och lät mig prenumerera på den mellan 1986 och 1990, när den också hade sin upplagemässiga storhetstid. Många gånger argumenterade tecknaren på sin “ledarsida” för sin restriktiva hållning och även i serierna var det icke-profitabla budskapet mer än tydligt.

Därför är det så förvånande för mig att resten av familjen har en nästan hyperkommersiell attityd. Läste de aldrig tidningen? Förstod de inte vad maken och pappan ville förmedla? Tänk att det nu har gått så långt att den egna marknadsföringen blivit så aggressiv att den fällts av ett etiskt råd.

Ja, idag är det inte utan att man kräks lite. Den som vill läsa mer om Bamse kan ta del av ett stort stort specialarbete, där det framgår vilka värderingar som fanns i tidningen under åttiotalet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *