Isbollar

SvD.se 2011-02-21

Det jag hakar upp mig på är liknelsen för att förklara storleken på iskloten. De mystiska fenomenen är “stora som bollar”.

Först tänker jag pingisboll. Men sen tänker jag basketboll. Sen medicinboll. Sen tänker jag på en sån där stor pilatesboll. Jag blir förvirrad; för mig är liknelsen ungefär lika tydlig som “lång som ett snöre”.

artikeln nämns slutligen en tidigare händelse från 2009 när bollarna “ska ha sett ut som stora kroppkakor”.

– Isbollarna i år är inte lika stora som 2009, säger Magnus Hellström på Ottenby fågelstation till Svenska Dagbladet.

Så årets boll är alltså mindre än en “stor kroppkaka”. Jag läser på Wikipedia om kroppkakor att de är i “tennisbollstorlek” och nu börjar jag kanske närma mig sanningen. En tennisboll har visst en diameter på 7 cm.

I så fall tycker jag att både bilden och begreppet “isklot” är lite vilseledande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *