Arbetsovanor

Jag får väl erkänna att jag dagligen facebookar på arbetstid. Dessutom kollar jag flera gånger om dagen min privata mejladress och ser om jag fått någon post (det har jag inte). Sen kan det hända att jag slösurfar mig iväg till inte helt jobbrelaterade webbplatser. Allt övrigt surfande betraktar jag som omvärldsbevakning som är nödvändig för min yrkesroll (webbredaktör).

På Migrationsverket har man däremot en något friare arbetskultur. Tydligen har det utbredda porrsurfandet orsakat driftstörningar och det här är ett favoritcitat ur artikeln i DN:

– Det gick åt så mycket av bandbredden att den normala trafiken inte fick plats. Och vi är en väldigt databeroende myndighet där alla beslut kräver stöd av datakraft och information från datasystemet, säger biträdande säkerhetschefen Erik Kihl.

Mina datakunskaper är såpass stora att jag kan ana ungefär vilka mängder porr det ska till för att sacka ned en hel statlig verksamhet. Bredbanden in i nätverken brukar vara ganska breda och överkapaciteten väl tilltagen. Men handläggarna har legat i och laddat ner väldigt mycket. Väldigt mycket porr.

Förmodligen finns det flera anledningar till att det byggs öppna kontorslandskap där den personliga integriteten blir lite naggad i kanten. När alla kan se min skärm drar jag mig för att titta på sammandrag av gårdagens fotbollsmatcher eller Youtube-klipp med kräkattacker. Porr är liksom inte att tänka på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *