Tidningskrönika

Politik är inte alltid så enkelt, tvärtom verkar det vara ganska komplicerat. Därför är det viktigt att den politiska rapporteringen är korrekt så jag förstår vad det handlar om. Här har medierna ett stort ansvar och jag vill inte bli förvirrad av att något är dåligt förklarat för mig.

Nyhetsdygnet runt den viktiga voteringen om ny talman i riksdagen blev hektiskt. Det parlamentariska läget var redan otydligt och inte blev det bättre av att vänsterpartisten Christina Höj Larsen uteblev från hela omröstningen.

Den första TT-texten, bland annat publicerad i Dagens Nyheter (oberoende liberal), berättar kort och torrt att Hon missade valet för toabesök.

Svenska Dagbladet (obunden moderat) rapporterar också att Höj Larsen besökt hemlighuset och undrar  Varför gick du på toaletten? och ställer henne till svars för detta:

Vad lärde du dig första dagen på nya jobbet?
– Att jag aldrig ska på toaletten under en votering igen.


Samtidigt väljer Aftonbladet (oberoende socialdemokratisk) ett helt annat spår och hävdar att hon Missade första omröstningen – för att hon drack kaffe:

Christina Höj Larsen (V) fick ingen bra första dag på jobbet. Hon missade omröstningen om vem som skulle bli talman.
– Jag var och drack kaffe, säger hon.


Aktiviteterna är väl närmast motsatta. Så hur låg det egentligen till?

Expressen (obunden liberal) tar tydligt ställning och ger rubriken Missade rösta – var på toaletten trots att det inte är helt klart vad som hände:

Vad gjorde du under tiden? Tog du en kopp kaffe?
– Ja precis. Jag gick bara ut och trodde att jag skulle hinna på toaletten, men det gjorde jag inte.


 Kanske satt hon och drack kaffe, hade tänkt att gå på toa, men hann inte sätta planen i verket. Eller? I pappersutgåvan av Dagens Nyheter verkar en helt ny teori komma upp på bordet:

Christina Hölj Larsen förnekar att hon missade omröstningen medvetet.
– Jag trodde att jag hade gott om tid för att springa på toaletten och ta en kopp te.


Te-spåret är helt nytt och kanske menade vänsterpartisten att hon skulle dricka koppen te inne på själva toaletten. Men satt hon på toaletten och drack te när partikamraterna började leta efter henne? Det låter skumt. Jag begriper verkligen inte det här.

Aftonbladet försöker fördjupa rapporteringen med en Hallå där… …Christina Höj Larsen, 39, där hon (återigen) får svara på vad som hände:

– Suck. Talmansfrågan är viktig. Samtidigt var det nervöst att komma till riksdagen och jag tänkte gå och hämta en kopp kaffe innan vi röstade. Men innan jag är tillbaka hör jag kamraterna som ropar. Och då bli jag blir alldeles till mig och tänker ”nej, nej”. Så jag springer tillbaka. Men det var för sent.

Till Expressen sa du att du var på toa och nu drack du kaffe. Vilket var det?
– Båda.

Det är din första omröstning som folkvald riksdagsledamot. Ni ska utse talmannen – Sveriges högsta ämbete efter kungen – men du ”går på toa”. Seriöst, vad var den verkliga orsaken?
– Det är den verkliga orsaken.


Jag uppskattar att Aftonbladets grävande reporter Mattias Sandberg verkligen vill gå till botten och ställer flera ingående följdfrågor här. Var det kaffe eller toa? Olyckligtvis behöver hon inte konfronteras med Dagens Nyheters te-ori (haha) utan kan på politikers vis kryssa sig emellan frågorna utan att egentligen göra oss klokare.

Men visst är det krångligt med politik. Raka svar och klara besked är vad jag vill ha. Om jag inte ens efter ett dygn av intensiv granskning via medierna har lyckats få tillförlitlig information om anledningen till den uppseendeväckande frånvaron vid voteringen – hur ska det då gå under de kommande fyra åren.

Var det kaffe? Var det te? Var det toa?

3 thoughts on “Tidningskrönika

  1. I en söndagsintervju i dagens DN får hon än en gång förklara. Vilken version väljer hon då? Jo, den här:

    “Jag hade suttit på min plats och sett hur Stockholmsbänken, i andra änden av kammaren, först gick fram för att rösta. Samtidigt gick folk in och ut ur kammaren och tog kaffe. ‘Nej, det vågar jag inte’, tänkte jag. Men till slut ändrade jag mig och bestämde mig för att jag behövde både gå på toaletten och ta en kopp te.”

    I Dagens Nyheter är det alltså fortfarande tekoppen som hon är ute efter. Om hon hann få i sig något te är fortfarande oklart. DN släpper dock spåret och går vidare med intervjun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *