Sifferlek

Jag läser att 200-300 AIK-huliganer gick till attack mot en spelarbuss efter en match. Det fick många, inte minst supportrar som inte anser sig vara AIK-huliganer, att bli upprörda och en av dem skrev en krönika där en hel del klokt blir sagt.

Men hur sann är egentligen den gamla sanningen att “det är en liten klick” som förstör för så många andra. Skribenten Kviborg frågar “Ska vi AIK:are, som till 99% är Sveriges trognaste publik, tolerera att 1% med jämna mellanrum skämmer ut oss?

Jag tar fram miniräknaren och får fram att om 200-300 stenkastare är en procent av supporterskaran, uppgår hela gruppen (Sveriges trognaste publik) till så mycket som mellan 20 000 och 30 000. Men på matchen var det ju bara drygt 8000 sammanlagt på läktarna och vanligtvis ligger publiksiffran på runt 10 000, något under antalet sålda årskort. Hur går det här ihop?

Det blir en logisk kullerbytta om den trogna publiken, trognast i Sverige, inte är tillräckligt trogen för att komma på matcherna. Eller så är rötäggen i gruppen kanske fyra gånger så stor som man vill erkänna. Oavsett vilket är det svårt att kalla en stor mobb på flera hundra vettvillingar för “en liten klick” i fortsättningen. Hur stor är i så fall en stor klick?

Och 30 000 AIK-anhängare… Don’t flatter yourself.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *