Ryssen luras!

För dem som inte följt mediernas rapportering av bedrägeriförsöken mot Nordea, kan jag berätta att lurendrejare från öst har skickat mejl till en mängd människor som ska lockas att lämna ifrån sig uppgifter som koder och lösenord.

Exklusivt för denna bloggs läsare finns nu mejlet i sin helhet:

Vi gratulerar alla våra kunder på Bankens jubileum!
Det glädjer oss att meddela att därvid får Ni en chans att bli vinnare i vårt lotteri.
Detta är en unik möjlighet att vinna en bil, en bärbar dator samt övriga minst hundratals priser.
Var med i lotteriet nu!
https://www.nordea.se/lotterie/register.now

För att delta behöver ni att fylla i en registreringsform.
Själva registreringsprocessen ska inte ta mycket tid.

Tack
Lotteriets organisatörer.
Nordea Bank

Ja, så ser det ut. Förutom alla grammatiska felaktigheter är det främst det lilla ordet “Tack” före avslutningen som får min uppmärksamhet. På mitt nuvarande jobb har nämligen även vi en rysk projektledare som vill peta in artighetsfraser på den webbplats som ska utvecklas. Vi svenskar försöker förklara att vi inte är så artiga i Sverige, utan använder utropstecken som ett glatt sätt att uppmana till saker. “Var vänlig och…” eller “Tack” tycker vi låter skumt. Men projektledaren envisas även om han inser att infödingarna kanske vet bäst.

Uppenbarligen har hans landsmän inom maffian inte tagit samma språkliga expertis till hjälp. Att tacka för att någon annan kan vinna en bil, en bärbar dator samt övriga minst hundratals priser är onekligen att ta i. Andra godbitar tycker jag är “registreringsform”, “Lotteriets organisatörer” och “att därvid får Ni en chans”.

Går man på det här får man faktiskt skylla sig själv. Och försök nu inte följa länken bara för att ni är nyfikna. Den egentliga adressen som man kommer till när man klickar på det som här ser ut att vara en länk, är en helt annan. Ryssen må vara dålig på svenska – men lurig är han.

One thought on “Ryssen luras!

  1. Jag vill slå ett slag för ryssen. Lurig är han. Men även SMART. Tillräckligt smart att inse att “trots att vi inte är så bra på svensk grammatik och att vi vet att babelfish inte är så pålitligt så INSER vi att mången svenne kommer bli lurad”. Haha. Haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *