Rysscomeback

Det har dröjt ett tag och jag har undrat var ryssen håller hus. Men idag blev jag varse om hans närvaro när jag läste om Björn Eller, 63, som fått påhälsning bland e-posten och menar att Det luktade bedrägeri lång väg. Han gick minsann inte på bluffen från öst.

Eftersom han är “före detta säkerhetsansvarig och inköpschef på Nässjö kommun” kunde han genomskåda formuleringar som

  • Bäste Telia.com User Account
  • Och vi använder också detta medium för att ta bort inaktiva e-id användare, du är därför skyldiga att skicka dina kontouppgifter för verklig kontroll omedelbart.
  • Vi fortsätter att arbeta för att göra Telia.com den bästa e-posttjänst som finns, och vi uppskattar att du hänger med oss rida.
  • Tack för att förstå vår belägenhet.

Visst är det ryssen som är tillbaka! Klassiska tokerier i språket med märkliga formuleringar och mycket oklara syften.

Men det som nästan är ännu konstigare är Telias sätt att hantera kommunikationsproblemet.  Telia skickade nämligen ut ett snarlikt mejl, men med förmodligen korrekt information om att ett underhållsarbete är på gång för att förbättra tjänsten. Det lustiga är att det mig veterligen är första gången som Telia skickar ut ett sånt mejl; vanligtvis är det ryssen som försöker och försöker och försöker.  Det är ständigt nya förbättringsarbeten som han gör och måste informera mig om.

Telia brukar då svara att “vi skickar aldrig ut information av den här typen”, vilket stämmer.  Eller… det har ju stämt hittills men numera finns det alltså en chans att det faktiskt är Telia som är avsändare, när underhållsarbeten är på gång. Nu önskades visserligen inte mina uppgifter i det förmodat verkliga mejlet, men jag blir ändå lite osäker på vad det stora telefonbolaget sysslar med. I fortsättningen får jag väl vara vaksam både på uppenbara ryssbluffar och märkliga mejl från Telia.

Läs mer om ryssen:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *