Stenkoll

Min namne (Carl) Lewis hade aldrig sett det förut, men numera älskar han curling. Det har han all rätt att göra, men jag höjer ett ögonbryn när han motiverar kärleken med att “matcherna går rätt snabbt”.

Va? Om det är något som ersätter/förstör min nattsömn nu under OS är det de ändlösa curlingmatcherna. Det är mängder av stenar i varje omgång och varje match består av minst tio sådana omgångar. Mellan varje sten diskuteras det och hummas; ska laget ska göra en dragning eller försöka att lägga en guard? Till slut är beslutet taget och stenen skickas iväg. Det sopas och är spännande och så småningom blir det jubel eller suckar. 

Då är det motståndarnas tur.  Hela proceduren upprepas. Och så håller det på tills det blir avbrott för fruktstund*.

Det här är inte någon kritik. Curling är något av den välspolade isens schack – ingenting för stressade åskådare som vill ha pang-pang och smällar i planket. Det handlar lika mycket om att fatta rätt beslut som att sedan utföra hantverket. Även om jag inte förstår hälften av vad som pågår där på isen, blir jag fascinerad av både beslutsfattandet och hur de sen placerar stenarna nästan på centimetern där de hade tänkt.

Men fort går det sannerligen inte. När Carl Lewis var aktiv sprang han sina 100-meterslopp på strax under tio sekunder. Där kan vi prata om att någonting var över “rätt snabbt”. Han sprang sitt lopp och jag fick se det både en och två gånger med repriser. Sen kunde jag gå och lägga mig.

Något jag gillar med OS är kontrasterna mellan de olika sporterna. I vissa grenar går det blixtsnabbt och är livsfarligt, man måste ha extrem kondition och vara urstark i musklerna. Och så finns det curling, som man också kan kalla för en sport. Men jag tycker mer att det är som schack. Den välspolade isens schack.


* Jag tror att det är den korrekta termen. Åtminstone var det så som kommentatorn och expertkommentatorn kallade det moment när laget såg ut att prata taktik och äta nötter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *