Se upp för dårarna (2007)

Ganska nyligen såg jag filmen Darling som jag tyckte bra om. En svaghet i den var att den var lite ojämn och pendlade mellan mycket märkligt konstruerade dialoger och makalöst bra skådespeleri.

Nu har jag sett Se upp för dårarna och om Darling var ojämn, är det ingenting mot den här filmen. Den spretar något oerhört när det gäller handling och sidohandlingar. Men framför allt slås jag av att en scen kan vara väldigt välgjord och gripande, bara för att följas upp av en total katastrof där jag undrar hur alla inblandade tänkte.

Grundstoryn tycker jag om. Omständigheterna och miljön känns trovärdig, lite samtidsskildrande och äkta. Handlingen är väl också helt okej: två tjejer med olika bakgrund och problem med sina föräldrar/familjer/anhöriga ska göra intagningsprov till Polishögskolan. Så träffas de och blir vänner. Ungefär så. Sen vet jag inte vad tanken är med den sista halvtimmen, men där försvinner all verklighetsförankring och manuset antar lite väl fantasirika och Hollywood-influerade proportioner.

Skådespelarna är över lag bra. Rakel Wärmländer har ju en oerhört energi i nästan allt hon gör och är rolig att se. Jag blir glad! Och hennes motskådespelerska, Nina Zanjani, är jättevacker och i vissa gripande scener är hon dessutom riktigt, riktigt bra. Men som så ofta är det allra mest imponerande när någon äldre kollega, som Dan Ekborg eller Korhan Abay (eller Michael Segerström i Darling) kliver in och verkligen äger scenen. Som att de visar sina yngre medarbetare hur det är tänkt att hantverket ska utföras. Då blir jag ännu gladare!

Det är synd att vissa scener är så pinsamt dåliga att jag sitter och skruvar på mig. Som när de fysiska testerna ska skildras; hur jobbigt hade det varit att researcha lite och följa med på ett riktigt test, se vilka repliker som förekommer i verkligheten? Sen är det också synd att Zanjani ibland blir Helena Bergström på ett så där överdramatiskt vis. Men det är klart. Om man regisseras av henne är det säkert ofrånkomligt.

På det hela taget en ganska bra film.

One thought on “Se upp för dårarna (2007)

  1. Vår favoritreplik är “Tjock-Mehmet!” när turk-pappan blir anropad på intercomet i tunnelbanan. =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *