Avtalskval

Nja, jag vet inte om jag gillar konkurrensen på saker som el, bredband, tv, telefoni, mobiltelefoni och allt annat man måste abonnera på. Visst kan det bli billigare för mig, men marknadens möjligheter innebär också att jag måste lägga en massa tid och kraft på arbetet att hitta det optimala.

Nu fick jag ett brev från Fortum om att mitt elavtal skulle gå ut den sista februari och att det var dags att teckna nytt.  Om jag inte gjorde något skulle det nuvarande förlängas automatiskt i ett år.

Jag suckade och började undersöka elmarknaden. Tack vare en finfin jämförelsetjänst på nätet kunde jag se att Fortum ingalunda var billigast. Deras fasta avgift på 325 kronor kunde  jämföras med Vattenfalls 0 kronor. Dessutom verkade priset per kilowattimme vara lägre där. Samtidigt stod det i brevet från Fortum att företaget hade en prisgaranti och om priset var 1 krona lägre per dag någon annanstans, skulle jag få köpa el till det priset istället. Minst 365 kronor per år skulle det alltså skilja för att gälla.

Det här var jag tvungen att kontrollera. Jag ringde Fortum och förklarade mitt ärende. Mannen i andra änden hade snart undersökt Vattenfalls erbjudande och räknat ut att jag skulle komma exakt 365 kronor billigare undan om jag bytte. Men det tyckte han inte jag skulle göra. Istället tecknade han ett Fortum-avtal till Vattenfall-priset och vips hade jag sänkt min elkostnad för 2010 med 1 krona per dag. Utan att behöva lyfta fingret högre än till strax över knappsatsen på telefonen. Eftersom det här faktiskt angränsar till mina arbetsuppgifter, kunde jag med gott samvete förlägga hela ärendet till min arbetstid.

Den stora lärdomen jag har dragit är att elkostnaden är väldigt låg och att jag betalar bara drygt 4 000 kronor per år. Är då 365 kronor något att anstränga sig för? Jag är tveksam. Procentuellt är det mycket. Men ändå: en krona om dagen. Jag hoppades att det skulle röra sig om större summor.

Nyligen sänkte jag min telefonikostnad med 125 kronor i månaden (tror jag) och det gav ett större klirr i kassan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *