light melon/citrus

light melon/citrus är en saft ur Willys sockerfria utbud. Flaskan är genomskinlig (“sorteras som hårdplast”) och exponerar den karakteristiska gul-gröna färgen. Ett otränat öga kan lätt förväxla den med rapsoljan bredvid på skafferihyllan; drycken är knappt skönjbart grönare.

Ingredienserna är väl inget som bör recenseras, eller ens läsas, när det gäller drycker av den här typen. Det är bara att konstatera att de inte förefaller vara nämnvärt naturliga och att tre av dem slutar på “-medel”.

Smaken påminner starkt om den klassiska isglassen Piggelin*, särskilt när drycken avnjutes väl kyld i sällskap av en rejäl dos isbitar. Det smakar friskt av melon och av namnet att döma – även citrus. Kanske är det den syrliga (bi)smaken som har givit upphov till citrustillägget i namnet; en måhända enklare lösning än att kemiskt försöka reducera den.

Det här är en överraskande lyckad kreation av lågpriskedjan Willys! Vid första anblicken kan den uppfattas som en dussinvara i ett allt mer oöverskådligt sortiment på saftsidan. Men efter bara ett par glas har jag i så fall ändrat åsikt helt. Med förbehållet att intentionen verkligen är att det ska smaka citrus/syrligt skulle jag kalla detta för den starkast lysande stjärnan på light-himlen just nu! Och kanske är det just syrligheten som räddar drycken från att bli alltför söt och mjäkig i sin melonsmak. Det smakar oförskämt fräscht och – trots sin brist på naturlighet bland ingredienserna – inte alls så syntetiskt som många andra försök bland sockerfria drycker på marknaden.

light melon/citrus passar i många sammanhang (barnkalas, groggvirke, sportdryck, måltidsdryck) men om något negativt ska sägas om den, är det styrkan. Att späda den 1+9 ger ett på tok för svagt resultat och här märks en tydlig skillnad mot den argaste konkurrenten Fun Light. Priset 1,38 kr/litern väger i viss mån upp detta (1,50 för F.L.) men inte helt.

På det hela taget är jag mycket positivt överraskad och tvekar inte att ge fyra fenylalaninkällor (av fem) till light melon/citrus. Bravo Willys!

* Vilken smak som är den officiella för Piggelin, är oklart. Tuttifrutti, päron och melon nämns i diverse sammanhang. Drinkversionen “Piggelin” är dock baserad på melonlikör, så förmodligen har melonen en viss del i det hela.

—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *