BP – Hammarby 0-2 (0-2)

Fotbollsderby mot Hammarby och matchen hade flyttats från Grimsta IP till Stockholms Stadion. Beslutet var inte Brommapojkarnas och det är intressant att Grimsta bedöms som farligare än andra arenor där Hammarby tillåts spela. Det är exempelvis på Söderstadion som folk kastar in ölglas mot domarna och på Söderstadion som planinvasioner stoppar matcher. Där spelas det match varannan vecka.

Jag var alltså lite sur redan när jag kom till Stadion. Inte blev jag gladare av att upptäcka att priset på entrébiljetten hade höjts från 150 till 200 kronor. Själva höjningen var väl okej, men nu hade jag tagit med mig – skulle det visa sig – exakt 198 kronor. Det fick bli en ganska lång promenad till närmsta bankomat och tillbaka för att kunna få ta del av eftermiddagens elände.

Första halvlek var väl hygglig de första tjugo minuterna. Visserligen syntes det att det var klasskillnad när det gällde den individuella skickligheten, men hemmalaget låg rätt i positionerna och Bajen fick bara ett fåtal chanser. Något anfallsspel var det inte tal om för BP men det har jag lärt mig att inte begära. Det är lite tråkigt att laget numera lyfter långt på forwards och till viss del har övergett sina naiva och ungdomliga offensivräder. Men förmodligen är det klokt.

I den 25:e minuten fick Hammarby en hörna som rensades ut till en skytt vid straffområdeslinjen. Skottet såg inte märkvärdigt ut, men Asper släppte in bollen vid stolpen; faktiskt såg det nästan ut som att han lät den gå in. Ett par minuter senare var det dags igen när Erkan Zengin fick komma förvånansvärt fri och ta emot ett inspel från kanten. Hans skott satt säkert i bortre gaveln. 0-2 och matchen var över. Zengins dueller med Henriksson på Brommapojkarnas vänsterkant var förresten det närmaste lyteskomik man kommer på en allsvensk arena. Men med BP-ögon var det inte roligt att skåda.

Halvtidsvilan bjöd inte på någon underhållning i form av Brommagymnasterna, som nu verkar ha övergivit sina kolleger från Västerort. Istället fick jag se hur Poppen kommenderade ner miljontalangen Albin Ekdal att “nöffa” inför 6500 åskådare efter att ha förlorat när de bollade gris. Nästa gång fick Ekdal göra en “larv” tror jag. Det såg kul ut. Roligt att Poppen, stärkt av kollegan Aspers eventuella tavla, så tydligt bossade över junisarna på bänken.

Andra halvlek var tråkig. Alla visste att matchen var avgjord och bortalaget förtog sig inte för att utöka ledningen. Hemmalaget hade varken förmågan eller viljan att ändra matchbilden och sen stod klockan på 93 minuter och jag fick äntligen gå hem. Skönt. Det här var sannerligen ingen lördagseftermiddag att komma ihåg.

One thought on “BP – Hammarby 0-2 (0-2)

  1. Litet tillägg: det var en ganska skön stämning på Stadion, även om det var bortalagets supportrar som stod för grannlåten. Roligast var deras banderoll med en överkorsad logotype för British Petrolium. Söderhumor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *