Att-göra-listan #14

Ladda ner eller köpa en skiva

Jag kommer inte längre ihåg varför, men valet föll på skivan Till dig med Sonja Aldén. Kanske var det för att jag är fascinerad över att hon är Shirley Clamp. Att vara exakt samma människa som någon annan är en ovanlig egenskap. De sjunger likadana sånger, låter likadant, skriver samma texter och rim, delar både humor och säng och en hel del annat.

I den näst sista låten på skivan blir jag förvirrad. Helt plötsligt dyker en röst upp som jag känner igen och jag tror att det är Aldén som gästspelar på skivan. Men troligtvis är det Clamp som klampat (haha) in i studion. Eller så är det kanske Aldén i alla fall. Förvirrande är det hur som helst.

Musiken tillhör genren schlager och påminner en del om Shirley Clamps produktion. Det är lättlyssnat in absurdum. Musiken går in genom det ena örat och försvinner ut genom det andra utan att ha mött något som helst motstånd där emellan*. Detta förhindras av mina hörlurar, som liksom kapslar in skivan i huvudet, men skulle jag ha lyssnat via högtalare är jag säker på att ingenting hade stannat kvar i hjärnan.

Det enda jag kan haka upp mig på är texterna. De är inte speciellt bra. I låten “Hjälte utan mod” sjunger hon om “en gåva i vackert förband”, som om presenten hade skadat sig. För övrigt förstår jag inte många av hennes metaforer i den texten:

Som en bok fylld av ord
Som jag aldrig förstod
Som en gåva i vackert förband
Som en bro till min själ
Som betrodde dig väl
Så förtrollad jag var när du vann
Så underbar du var

Betrodde? Ett ovanligt ordval. Dessutom är det otydligt vem det är det handlar om. Förmodligen är det den “dig” som hon sjunger om som är den obegripliga boken, gåvan och bron, men rent språkligt tycker jag att den näst sista raden antyder att beskrivningarna ovan gäller hennes egen förtrollning. Hur förtrollad var hon? Jo, som en bok, en gåva osv.

När jag nu börjar gå igenom texterna måste jag säga att fler låtar har konstiga liknelser, som “Till en ängel”:

Som en lugn och stilla bris
Tröstande och varm
Som en moders hand på öppna sår
Som en kärlek utan pris
En tanke utan harm
Vill du följa mig vart än jag går
Är du här hos mig nu

Samma otydlighet här: det är väldigt många “som” men jag förstår inte vad det är som liknas vid denna bris, hand, prislösa kärlek m.m. Här tycker jag förresten att det låter obehagligt med någon som har sin hand på ett öppet köttsår, även om både mamma och Aldén menar väl.

En intressant iakttagelse som kan göras i låten “Det är inte regn som faller”, är användningen av ordet “sommarregn” som vi tidigare hört rimmas på “sommaräng” i Clamps “Min kärlek”. Nu hör jag hur Aldén sjunger:

Jag minns den morgonen
När vi två gick i sommarregn

och plötsligt är det alltså ett halvnytt rim som har skapats. Att det inte rimmar är inte så noga. Inte i den här genren.

Sammanfattningsvis vill jag hävda att det inte är texterna som är skivans styrka. Orden är vackra; det är vågor och lätta vindar, kärlek och drömmar, dagar som gryr och murar som rivs. Men när de liksom ska fogas samman till meningsfulla stycken blir det svårbegripligt och ologiskt, nästan parodiskt. Däremot har jag inte mycket att klaga på tonerna och hur de är sammansatta. En fin schlagerdebut för Aldén! Eller Clamp.


* Not that there’s anything wrong with it. Jag älskar lättlyssnad musik och är en varm förespråkare av genren. Det är så skönt att inte behöva tänka ibland när jag lyssnar på skivor. Att något är extremt lättlyssnat är alltså inte nödvändigtvis negativt.

3 thoughts on “Att-göra-listan #14

  1. Hörde denna förskräkliga låt av Sonja Aldén “Det är inte regn som faller” för första gången idag (min dotter köpte den idag). Värre plagiat får man leta efter: 4 takter EXAKT desamma som Beatles låten: “You never give me your money”. Varför?

  2. You never give me your money är en av mina favorita älsklingslåtar.
    Sonja är inte en av mina sångerskor. Hon gör den inte bra. Det är för likt.

  3. Jan Lul: WORD! Tänkte exakt samma när jag hörde den på radion. När ska någon call BS på den där låtstölden?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *