Namnpublicering

Jag läser DN.se och hamnar på en artikel om en socialt lätt störd ung man (men kanske är det bara hans mamma som tycker det) som kallas “Jonas” i artikeln. Men egentligen heter han något helt annat.

I högerkolumnen finns länkar till andra artiklar och jag fastnar för rubriken “Socialtjänsten tog inte hänsyn till Jonas diagnos” för att läsa mer om den unge mannen. Men nu är det någon helt annan person det handlar om. Längst ned i artikeln står det att “Jonas” egentligen heter något annat.

Vad är det frågan om? Vad är det för stereotyp bild av “Jonas” som DN-journalisterna går omkring med? Så fort huvudpersonen i ett reportage råkar vara en ung man med psykiska problem ropar hela redaktionen: JONAS! och börjar författa artiklar.

Jag tycker det är olyckligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *