Nyhetsvärdering, någon?

För en tid sedan stod det mer eller mindre klart att det var AIK och Elfsborg som skulle göra upp om SM-guldet i fotboll. Den observante DIF-supporten såg då innebörden i matchen Elfsborg-Djurgården i den sista omgången. Förlust för Djurgården och kanske SM-guld till Elfsborg – ett mycket bättre svart-gult alternativ än om pokalen skulle hamna i Solna hos ärkerivalen AIK.

När den näst sista omgången spelats var läget helt klart och i veckan har det spekulerats hejvilt om Djurgårdens anhängare skulle planera en planinvasion med poängavdrag som följd och en säker förlust för laget – och guld till Elfsborg. Sjukt, men tidningarna har fyllts av artiklar om nyheten. Ansvariga för supporterklubbar, publikarrangemanget och säkerheten på arenan; representanter för domarkåren, de allsvenska klubbarna, förbundet och spelare, ledare – alla har figurerat i medierna.

På lördagen – ett dygn före själva matchen – fick Ekot på Sveriges Radio nys om det hela. Och toppade sin 14-sändning med något som varit känt i en vecka. Märkligt.

Vid det här laget hade Expressen.se redan gått vidare och hade på kvällen istället den här förstasidan. Ibland undrar jag vem det är som står för nyhetsvärderingen på redaktionerna.

—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *