Offer och gärningsman

Jag läste en märklig artikel på DN Debatt igår. Den hade sin bakgrund i att en person för några år sedan blev antastad på en offentlig toalett, men lyckades försvara sig genom att slå till förövaren och ta sig ut från toaletten. Bra gjort! säger jag. Sexuella ofredanden ska aldrig accepteras och om en rak höger någon gång är berättigad är det i ett sånt här sammanhang.

Men artikeln gick istället ut på att fördöma offret: För drygt sex år sen slog NN ner en man som tafsade […] Kanske tolkade mannen något som NN gjorde som en invit eller så var han bara väldigt omdömeslös. Va!? Det är väl inte bara omdöme som saknas hos någon som tar sig såna perversa friheter? Och det första argumentet är ännu mer uråldrigt och sexistiskt.

Artikelförfattaren medger något motvilligt att tafsaren gjorde fel, men ifrågasätter våldet som användes till försvar. Han ifrågasätter också uttalandet “den jäveln måste ha varit sjuk i huvudet”, som NN använder för att beskriva den otäcka händelsen. För mig låter det som en rimlig tolkning av gärningsmannen, men i artikeln hävdas det att detta skulle vara fel: Varför är en man “sjuk i huvudet” när han gör närmanden […] må så vara att det är på en offentlig toalett? Jag vet inte om frågan är retorisk, men till att börja med är det ju brottsligt. Sen hoppas jag verkligen att det inte i några kretsar är socialt accepterat heller.

Över huvud taget förstår jag inte hur man kan ha en så världsfrånvänd uppfattning om vad som är rätt och fel i sammanhanget: NN försvarar fortfarande misshandeln som skedde inne på toaletten i Frankfurt den där dagen i mars för sex år sen. Han har inte gett uttryck för någon ånger och han tycker sig inte ha gjort något fel. Det är väl glasklart vem som är offer och vem som är gärningsman här? Alla som kränker sina medmänniskor får räkna med en snyting och jag har ingen som helst förståelse för andra värderingar.

Artikeln är osmaklig och obalanserad och det förvånar mig att DN ens publicerade den. Nu har jag sagt upp min prenumeration (nä, det har jag inte – den gick nyligen ut av sig själv, men ändå). Jag tror visserligen inte att det är den här händelsen som den antastade kommer att ta upp i sitt invigningstal på Pride-festivalen, men hoppas att det inte kommer att framföras någon ursäkt. Det vore så fel.

One thought on “Offer och gärningsman

  1. Hela grejen känns så lågt. Jag skulle bli upprörd om vem som helst kupade mig utan inbjudan, kille, tjej, tant… Kanske inte slå ner, men det har mer med min fysiska begränsning att göra.

    Lyssnade på NN på P3 när han intervjuades i samband med att han blivit nominerad som inledningstalare. Tyckte att han hade en vettig syn på det hela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *