Tillrättavisning

Under Robyns enda spelning i Sverige i sommar var det mest bejublade numret när Doktor Alban äntrade scenen och tillsammans med henne framförde “No Coke”. Hitten från oerhört tidigt nittiotal handlar bland annat om hur en knarkare blir jagad och gripen. Han drogtestas och erkänner innehavet av drogerna han har på sig.

Vidare är låten ett kraftigt fördömande av samtliga illegala droger. I omkvädet får vi höra att

Cocain will blow your brain
And ecstasy
Will mash your life!

På scenen stod alltså Robyn och doktorn och mässade detta för göteborgspubliken helt utan ironi. Nå. Det kunde väl ha varit ganska okontroversiellt att ta avstånd från knark. Om det inte vore för trumslagaren som också satt på samma scen.

Andreas Kleerup gjorde sig ett namn på Grammisgalan genom att… just det: bli jagad och gripen, drogtestas och erkänna innehavet av kokain. I intervjuer efteråt verkade han inte känna någon större ånger, utan angrep istället myndigheterna som hade behandlat honom så illa. Trots att han övervägde att lämna landet, hade han nu ändå återvänt och satt bakom trummorna under hela konserten.

Så vad handlade allt det här om? Var det en fet offentlig taskspark från Robyn på kollegan som hon tidigare haft ett så nära samarbete med? Försökte hon klargöra för musik-Sverige att hon minsann inte ställer upp på Kleerups knarkande, bara för att de gör låtar ihop? Eller var det ett budskap direkt till honom att han borde lägga ned kokainmissbruket?

Jag vet verkligen inte vilket resonemang som fördes och hur tanken kom upp. Men kanske kan det bli aktuellt med kommande samarbeten med Chris Brown och Papa Dee, som får sitta i bakgrunden på scenen medan hon framför “What’s love got to do with it?” tillsammans med Tina Turner? Det vore väl lite sedelärande. Det tycker jag. Så kan grabbarna sitta där och skruva på sig.

En helt ny form av offentliga tillrättavisningar. Stupstocken goes 2000-tal.

One thought on “Tillrättavisning

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *