Operatörsbyte

I mitt konsumentbloggande vill jag gärna ta upp både bra och sämre exempel. Här är en solskenshistoria ur den första kategorin.

För en mycket liten tid sedan gick jag med på att byta från Telia till den mindre kända telefonioperatören Phonera för min fasta telefoni. Det var väl inte min idé, utan den engagerade telefon(i)försäljarens. Jag skulle inte behöva göra någonting för att sänka mina kostnader, sa han. Allt jag skulle märka var ett klick i luren om jag lyssnade vid midnatt. Det gjorde jag inte, men snart fick jag information från både Telia och Phonera om att bytet var utfört.

I förra veckan fick jag en slutfaktura från Telia med den obehagliga överraskningen att jag skulle betala en “uppsägningsavgift” om 375 kronor, eftersom mitt abonnemang tydligen hade tre månaders uppsägningstid. När vissa avgifter för outnyttjad tid hade dragits bort slutade fakturan på 195 kronor, men även det tycker jag var en obehaglig kostnad.

Jag kände mig lurad. Förmodligen skulle jag inte spara mer än någon tjuga i månaden hos Phonera, så det här skulle ta flera år att räkna hem. Det fanns inget annat att göra än att ringa Phonera och klaga.

Telefonkön var noll minuter lång och jag fick prata med “Matilda” (tror jag). Jag förklarade att jag hade fått en slutfaktura från Telia och hon förstod direkt vad det rörde sig om. Hon frågade efter beloppet jag skulle betala och sa sen att hon drar av det på min nästa faktura från Phonera. Så här smidigt trodde jag verkligen inte att det kunde gå till. Samtalet var över på mindre än en minut och jag var 195 kronor rikare.

Nu vet jag fortfarande inte om jag har lyckats sänka mina telefonikostnader genom bytet – det tar några fakturor innan jag kan göra en bedömning – men bara smidigheten hos kundtjänsten är ett fullgott skäl att välja Phonera framför Telia.

4 thoughts on “Operatörsbyte

 1. Jag har precis sagt upp mitt Phonera abbonemang: uppsägningsavgift = 800kr!

  Lycka till

  /Pim

 2. Har också precis sagt upp mitt abonnemang hos Phonera efter att de höjt månadskostnaden från utlovade 99:- till 119:-, nästan direkt efter att jag anslutit mig till dem (varit kund hos dem i 3 månader).

  De lade dessutom på uppsägningsavgift som jag bestrider, eftersom jag inte fick info inom rimlig tid.

  TIPS: kolla upp avräkningen av de fria samtalsminuterna: de lurade mig på fria samtalsminuter (tog dubbla beloppet)

  Ha det bra,
  Anders

 3. Phonera är klart nära gränsen för bluff.
  Man säger en sak i telefonförsäljningen och det står en annan i det avtal man förhoppningsvis får hem.
  Dessutom accepterar man bara uppsägning om Du själv ringer upp! Alla andra fall så fixar bolagen detta mellan varandra!

  Ja 800 kr åker DU på när Du tröttnat på dem!

  Kan inte branschen ta tag bolag som Phonera snart!
  L

 4. Är småföretagare och har tidigare varit kund hos Phonera och det har fungerat bra. Idag har jag ett företagsabonnemang hos Tele 2 och är nöjd med det. En dag när jag kom hem så hade min man fått ett samtal från en samarbetspartner till Phonera som sålde in ett företagsabonnemang till honom och sa att det är ok att han får lov att teckna i mitt firmanamn. Jag ändrade tillbaka illa kvickt och efter ett samtal idag i ett försök att häva uppsägningsuppgiften på 903 kr (!) så är jag inte gladare. Inte särskilt samarbetsvilliga. Så här är vi nu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *