Varvräkning

Många undrar säkert om jag har återfått min mentala hälsa efter stegtävlingen som jag vann. Har jag slutat upp att utmana mig själv (och andra) med löjliga övningar som inte fyller något egentligt syfte? Har jag lärt mig något av den senaste ansträngningen? Svaret är entydigt: nej!

Mitt nya projekt har dock fått begränsas, eftersom människor i min närhet helt enkelt har sagt ifrån och satt upp ramar när det gäller omfattningen. Men i grunden är det så här det ska gå till: i sommar ska jag springa så många varv runt Kungsholmen som jag orkar. För att motivera mig själv ska jag smaka och utvärdera glassar.  Det kan röra sig om alla former av glass från olika producenter. Förutsättningen är: 1 varv = 1 glass.

Utmaningen känns överkomlig och jag har inga mål uppsatta när det gäller total mängd glassar eller varv. Jag började i början av juli och har hunnit upp i fyra varv hittills:

Glass 1: Kiosken/grillen vid Björns trädgård, Medborgarplatsen. Mjukglass. Våffla. Inget strössel.
En klassisk mjukglass som smakar mjukglass med vaniljsmak. Något man ska akta sig för när det gäller mjukglass är att låta den smälta innan man har hunnit få den i sig. Men den här är lagom stor och om det inte är jättejättevarmt ute kan man i lugn och ro slicka i sig glassen. Smakmässigt erbjuder den inga överraskningar. Skönt. En stabil mjukglass. Rekommenderas.

Glass 2: GB. 1-litersförpackning. Trädgårdsbär.
“Krämig vaniljgräddglass med de godaste bären från trädgårdslandet, nämligen hallon, jordgubbar och svarta vinbär”. Kanske är de stenhårda hela vinbären något onödiga i sammanhanget, men hallon- och jordgubbsrippeln är deliciös. Själva glassen är gräddig och len. Lyxig. Ett tips är att inte äta upp hela paketet på en gång, åtminstone inte på egen hand. Det blir lite för mycket. Men annars är glassen utsökt. Rekommenderas.

Glass 3: Ben & Jerrys. Half baked.
“A Crazy Concotion of ChocolateIce Cream & Vanilla Ice Cream Mixed with Fudge Brownies & Chunks of Chocolate Chip Cookie Dough”. Det är alltså glass och deg och choklad och kakor och jagvetintevad i en och samma röra. Blandningen känns inte helt seriös och är egentligen alldeles för söt för mig. Det blir som en chock för hjärnans sockercentrum.  Men samtidigt är den oerhört smaskig och svår att tycka illa om. Eftersom den innehåller så mycket klarar den sig bra utan några som helst tillbehör. De ingår redan. Rekommenderas.

Glass 4: Ben & Jerrys. Sorbet. Mango Berry Swirl.
“Chunky Mango Sorbet Swirled with a Mixed Berry Sorbet”. Det här är alltså inte glass utan en väldigt söt sorbet; en krämigare form av isglass. Bitarna av mango är genomfrusna, förstås, och smakar inte så mycket. Sen tycker jag inte att de två olika sorbetsorterna, mango och en blåbärig, passar helt klockrent ihop. Men det är oerhört läskande och uppfriskande – särskilt en tokvarm sommardag när traditionell glass blir för mäktig – trots att sorbetens tjugoprocentiga sockerhalt är i överkant. Rekommenderas med tvekan.

Det här projektet känns inte dumt alls! Samtidigt känns det väl inte helt klokt. Men enligt uppgift från Lisabet är inte heller Madicken klok. Och hon är ändå stjärna i en Lindgrensk klassiker. I sämre sällskap kan man vara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *