Helgsurrealism

Lördagens fotbollsmatch på Skytteholm blev en nästan surrealistisk upplevelse. Jag verkade vara den ende i publiken som hade klätt sig i kostym. Anledningen var att jag direkt efteråt skulle iväg på bröllopsfest med tjugotalstema och därför bar jag även hatt, fluga och käpp. Eftersom regnet öste ner hade jag dessutom ett paraply – modell större – att manövrera. Ändå vet jag inte om min klädsel var mest utmärkande; bortalaget hade valt en skrikande orange färg på sitt matchställ som starkt påminde om varselkläder.

Några minuter in i matchen hade en halt kråka irrat sig in på konstgräset och domaren blåste av och pekade mot fågeln. Det var märkligt. I någon sekund stod allting still. Men sen hoppade en åskådare över stängslet och sprang in på planen med en näsduk – modell större – för att fånga in den andra inkräktaren. Trots att fågeln föreföll obenägen att flyga och dessutom haltade, blev det plötsligt en rasande fart på den. Jakten gick ned mot kortlinjen och till slut kunde mannen triumferande visa upp sin fångst för oss i publiken. Applåd.

Sen hände väl egentligen inte mycket i matchen förrän jag var tvungen att gå i den åttiofemte minuten. Det sista jag ser är att AIK-målisen har grepp om bollen och ska sparka iväg den. Men bara sekunder senare blir det ett väldans liv, så jag vänder mig om och ser förvånad bollen rulla in i målet. Tydligen hade utsparken träffat en motståndare och studsat bakåt till en apelsinliknande fröken Lindén som bara behövde sparka in den i det övergivna målet.

Medan AIK-spelarna protesterade fortsatte jag iväg mot tunnelbanan. Galenskapen visste uppenbarligen inga gränser denna eftermiddag; kråkor stoppar matcher, apelsiner gör gratismål. Jag hötte med käppen och skakade på huvudet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *